MURAL ZA GRKA KOJI JE ODBIO DA BOMBARDUJE SRBIJU Kapetan Ricudis: Hvala svim mojim srpskim prijateljima!

MURAL ZA GRKA KOJI JE ODBIO DA BOMBARDUJE SRBIJU Kapetan Ricudis: Hvala svim mojim srpskim prijateljima!

Izvor: Blic FOTO: S. KRSTIĆ / RAS SRBIJA

Grčki kapetan Marinos Ricudis, koji je 1999. godine odbio da bombarduje Srbiju, dobio je mural sa svojim likom na Dorćolu.

Ricudis_mural_vesti_blic_safe

Marinos Ricidus, koji je 1999. godine bio kapetan broda „Temistoklis“, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju SR Jugoslavije i umesto da zaplovi u Jadransko more naredio je da se brod vrati nazad u luku. Zbog tog naređenja je ražalovan i otpušten iz vojne mornarice.

Kako je Ricudis ranije ispričao za „Blic“, sudilo mu se pred devet sudova, ali je odluka o prekidu njegove karijere u mornarici doneta za jedan dan. Osim toga, osuđen je na uslovnu kaznu od dve i po godine zatvora. Hrabri kapetan od tada radi na jahtama.

Ricudis je odlikovan i ordenom Svetog cara Konstantina od Srpske pravoslavne crkve.

– Bio je fantastičan osećaj doneti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Izuzetno sam ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu. To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što delimo zajednička sećanja – rekao je Marinos ranije za „Blic“.

Građani Srbije su mu se još jednom zahvalili oslikavanjem murala sa njegovim likom i zastavama Grčke i Srbije u Dunavskoj ulici na Dorćolu i to upravo na njegov rođendan.

– Grafit u Beogradu. Moj rođendanski poklon. Predivan je. Hvala svim mojim srpskim prijateljima. Grčka – Srbija bliže nego ikada – napisao je Ricudis na svom Fejsbuk profilu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *