Početna / Novosti / MURAL ZA GRKA KOJI JE ODBIO DA BOMBARDUJE SRBIJU Kapetan Ricudis: Hvala svim mojim srpskim prijateljima!

MURAL ZA GRKA KOJI JE ODBIO DA BOMBARDUJE SRBIJU Kapetan Ricudis: Hvala svim mojim srpskim prijateljima!

MURAL ZA GRKA KOJI JE ODBIO DA BOMBARDUJE SRBIJU Kapetan Ricudis: Hvala svim mojim srpskim prijateljima!

Izvor: Blic FOTO: S. KRSTIĆ / RAS SRBIJA

Grčki kapetan Marinos Ricudis, koji je 1999. godine odbio da bombarduje Srbiju, dobio je mural sa svojim likom na Dorćolu.

Ricudis_mural_vesti_blic_safe

Marinos Ricidus, koji je 1999. godine bio kapetan broda „Temistoklis“, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju SR Jugoslavije i umesto da zaplovi u Jadransko more naredio je da se brod vrati nazad u luku. Zbog tog naređenja je ražalovan i otpušten iz vojne mornarice.

Kako je Ricudis ranije ispričao za „Blic“, sudilo mu se pred devet sudova, ali je odluka o prekidu njegove karijere u mornarici doneta za jedan dan. Osim toga, osuđen je na uslovnu kaznu od dve i po godine zatvora. Hrabri kapetan od tada radi na jahtama.

Ricudis je odlikovan i ordenom Svetog cara Konstantina od Srpske pravoslavne crkve.

– Bio je fantastičan osećaj doneti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Izuzetno sam ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu. To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što delimo zajednička sećanja – rekao je Marinos ranije za „Blic“.

Građani Srbije su mu se još jednom zahvalili oslikavanjem murala sa njegovim likom i zastavama Grčke i Srbije u Dunavskoj ulici na Dorćolu i to upravo na njegov rođendan.

– Grafit u Beogradu. Moj rođendanski poklon. Predivan je. Hvala svim mojim srpskim prijateljima. Grčka – Srbija bliže nego ikada – napisao je Ricudis na svom Fejsbuk profilu.

 

Pročitajte...

Grčka verovatno počinje turističku sezonu sredinom juna

Kako je izjavio Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA), a prenela većina …

Počele su pripreme za Leto 2020.

Počele su pripreme za Leto 2020.   Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook.com/mojagrcka Instagram.com/mojagrcka Youtube.com/c/MojaGrcka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven − 10 =