milies pilion grcka
milies pilion grcka

Milies

Milies

Tradicionalno planinsko selo Milies se nalazi na nadmorskoj visini od 400 m, i na samo 28 km od grada Volosa. Selo ima bogatu istoriju i tradiciju. U Milesu dominira stara gradnja tipična za Pilion, sa starim kamenim kućama, koje imaju kamene krovove. Na svakom koraku će vas dočekati fontane sa hladnom,izvorskom vodom,  kamene staze, kamenite stepenice… Takodje ima dosta urušenih, srušenih i zapuštenih kuća.Milies je rodno mesto Atimos Gorzisa i Grogorija Koustanta, dva čoveka koji su imali izuzetno mesto u Grčkoj istoriji. Zajedno su osnovali školu “Yihis Akos” 1814 godine. Na glavnom trgu je nalazi crkva Panmegiston Taxiarhon iz 1741. Na tom mestu je Atimos Gorzis poveo revoluciju protiv turaka u maju 1821 godine.

 
U 1943 godine Nemci su streljali 33 stanovnika i spalili celo selo. Godine 1955, Milies je uništio strašan zemljotres. U 1982 godini je u selu osnovan Lokalni muzej, a od 1987 godine, selo je puno života. Iz Miliesa su potekli mnogi ugledni naučnici Grčke: Anthimos Gazis, Grigorios Knostantas, Daniel Fillipidies i drugi. Natpis na školskoj biblioteci “Psychis Akos” znači lek duše. Sve  stare knjige u biblioteci su od tri pomenuta naučnika. Najstarija knjiga u biblioteci je iz 1497 godine.

U Miliesu postoji hotelski smeštaj, postoje tradicionalne taverne, prodavnice suvenira, a ako ste u potrazi sa nešto življom atmosferom, posetite najbliže selo Kala Nera na obali, koje je turističko mesto sa puno kafića na plaži, restorana, taverni, barova i sl. Najbliža i najlepša plaža je na oko 8 km od Milesa, Koropi – koja je najveća peščana plaža na zapadnoj obali.

Ono što je glavna atrakcija i zbog čega svi dolaze u Milies je “Pilion voz”. Italijanski inženjer Giorgio de Kirico dizajnirao je ovaj projekat 1895, koji predstavlja jedan od najtežih železničkih linija, uz pomoć samo lokalnog stanovništva. Voz pokreće parna mašina i zove se Moutzouris Smudgy. Voz je 1903 godine povezan železnicom sa Volosom, gde je Milies postao komercijalni centar Piliona. Prvobitna dužina pruge je bila 29 km, a danas je samo 16 km u upotrebi. Voz se kreće na liniji Ana Lehonia – Milies. U sezoni saobraća svaki dan od 10 časova, a tokom ostalih meseci samo vikendom u 11 časova. U ovom jedinstvenom vozu, imaćete priliku da se provozate kroz veliki broj tunela, lepih lučnih mostova, i uzivate u lepom pogledu na Pagasitik zaliv i okolinu.Širina koloseka je samo 60 cm, tako da se pruga smatra jednom od najužim na svetu. Voz ide brzinom od samo 20 km na sat, gde se prelazi rastojanje od 16 km sa ukupnom vožnjom u trajanju od 90 minuta.

Polazak je u 10 časova iz Ano Lehonia a u 15 časova iz Milies. U oba pravca postoji stanica u mestu Ano Gatzea. Cena povratne karte za odrasle je 18 EUR, a za decu (4-12 godina) je 10 EUR. Cena karte u jednom pravcu je 10 EUR za odrasle  i 6 EUR za decu. Cene su promenljive, a obično ne budu manje 🙂 .

Milies – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *