Meteori – informacije

Meteori – informacije

Svakom putniku iz Srbije savetujemo da bar jednom poseti manastire Meteore, koji su prava atrakcija u Grčkoj i privlače veliki broj turista iz celoga sveta. Meteori – monaški grad na stenama su najznačajniji pravoslavni kompleks manastira posle Svete Gore na Atosu.

Meteori su neverovatne kamene kule manastira ili „viseće stene“ koje su nastale povlačenjem mora pre 30 miliona godina. Prvi religiozni objekti se javljaju 985. godine, kada jednu od mnogobrojnih pećina naseljava monah po imenu Varnava.

Bežeći pred najezdom Turaka 1382. godine Svetogorski monah Atanasios dolazi u Tesaliju i biva fasciniran lepotom stena veličanstveno uzdignutih prema nebu. Ubrzo monah Atanasios osniva prvi manastir – Veliki Meteori na visini od 623 metara, koji je najviši manastir celog kompleksa. Do danas je ostala velika tajna i nepoznanica kako su se prvi monasi popeli na tu visinu i počeli da grade manastir.

Ubrzo posle izgradnje Velikog Meteora grade se i ostali manastiri, kojih je ukupno ranije bilo 23. Do devetnaestog veka ostaje svega 6, koji postoje i danas. Ostali manastiri na Meteorima su: Varlaam, Agios Nikolaos, Rousanou, Agia Triada, Agios Stefanos.

Jedino prevozno sredstvo u prošlosti do manastira je bila mreža koja je čekrkom spuštana i podizana. Tokom 1920-tih godina, za vreme obnove manastira uklesana su stepeništa kako bi manastiri postali pristupačniji i materijal se lakše preneo do njih.

Danas je moguć pristup u ograničen deo manastirskog kompleksa, a broj manastirskih bratstava se uvećao. Ulaznice u manastire naplaćuje Grčka Nacionalna Turistička Organizacija, a prilog se može ostaviti po ulasku u manastir. Ispod manastira nalazi se mesto Kalambaka, gde posetioci koji žele da se zadrže više od jednog dana, mogu naći smeštaj, brojne taverne i prodavnice suvenira. Zbog vrlo atraktivnih stena i kamenih formacija, Meteore sve češće posećuje veliki broj free-climbera.

Ukoliko se odlučite da obiđete manastire, naš savet je da se obratite sveštenicima. Gosti iz Srbije su tamo više nego dobrodošli, a neki od njih čak i znaju srpski jezik. Autor sajta je upoznao sveštenika koji je završio Bogoslovski fakultet u Beogradu, a onda se vratio u Grčku, živi u manastiru godinama, ali još uvek pamti da se u Beogradu uvek osećao kao kod kuće.

7 Komentara

  1. Odusevljena,lepo prelepo neverovatno…

  2. Čudo prirode,obavezno posetiti Meteore!!!

  3. Nestvarno izgleda, obavezno otici…

  4. Mismo bili u juli 2010 godine smo odusevljeni, je prelepo neverovatno…

  5. Naravno da treba otici, bili smo i , kao da niste na ovom svetu, prelepo i spokojno…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *