Početna / Crkve i manastiri / Manastir Veliki Meteori

Manastir Veliki Meteori

Manastir Veliki Meteori

 

Veliki meteori su muški manastir, koji se nalazi na najvišem mestu na Meteorima, 625 metara nadmorske visine. Manastir je posvećen Preobraženju Gospodnjem i ujedno je najstariji manastir na Meteorima.Veliki Meteori su osnovani 1340 godine od strane Sv. Atanasija Meteorskog i Joasafa, bivšeg srpskog kralja Jovana Uroša Paleologa, poslednjeg Nemanjića. Sveti Atanasije je bio poreklom sa Atosa. On je prvo sagradio malu crkvu i skromno konačište za monahe. Njegov naslednik Joasaf koji je napustio Srbiju i kraljevstvo, živeo je na Meteorima 40 godina. Uspeo je da obnovi crkvu Preobraženja, dodao je monaškoj zgradi ćelije, bolnicu i cisterne.

Živopis je radjen od strane kritske škole, predvodjen čuvenim Teofanom Kritskim. Freske karakterišu žive boje i pokreti na kompozicijama po ugledu na radove na Svetoj Gori. U manstirskoj crkvi se čuvaju mošti osnivača i ktitora. Na spoljašnoj oltarskoj apsidi je bifora sa ktitorskim zapisom o osnivanju manastira.

Interesantna je isposnica Svetoga Atanasija koja se ovde nalazi isklesana u steni, levo od stepenica manastira. Monasi su se nekada spuštali i dizali u mrežama do manastira, dok sa danas do manastira dolazi preko 200 stepenika koji su napravljeni 1923 godine. Manastir ima vrlo prijatno dvorište u kome se možete odmoriti posle uspona.

Kompleks Velikih meteora sadrži i sledeće: toranj, muzej folklora u kome se može čuti priča o borbi Grka i Turaka, kosturnicu, hram Preobraženja iz 1388, trpezariju za 100 ljudi, muzej relikvija, kuhinja, bolnica. Postoje čak četiri kapele: Kapela Bogoromatere, Kapela Jovana Preteče, Kapela Sv. Konstantina i Jelene, i Kapela Sv. Nektarija.

Veliki Meteori imaju bogatu riznicu sa 640 rukopisa (od kojih su čak 48 na pergamentu). U riznici se nalaze postvizantijske ikone iz 14 i 15 veka, ručni radovi u drvorezu, vezovi od zlata i srebra, povelje Andronika III Paleologa, cara Dušana, Joasafa.

Monasi manastira Veliki Meteori su oduvek pomagali grčke ustanike u borbi protiv Turaka, a zabeleženo je da su mnogi od njih učestvovali u borbama sa istim. Za mnoge posetioce je jedno od najinteresantnijih mesta je sakristija gde se nalaze sve lobanje i kosti od ranijih stanovnika manastira, uredno naslagane na policama.

Adresa:  Meteora, GreeceCoordinates: 39.726383° N, 21.626372° E

Radno vreme: Leti: Ponedeljkom, Sreda-Nedelja od 9 am-5 pm

Zimi: Ponedeljak, Četvrtak-Nedelja od 9 am-4 pm

Radno vreme je podložno promenama

Ulaznica: 2 EURO

Telefon: 24320/22-278

U svim manastirma postoji kodeks oblačenja, gde muškarci ne mogu da posete manastir u kratkim pantalonama, majicama bez rukava, a žene moraju da nose dugačke suknje.

Manastir Veliki Meteori – mapa
User Rating: 5 ( 1 votes)

Pročitajte...

Apostol Pavle

Apostol Pavle, takođe poznat kao apostol naroda, jedan je od najvećih ličnosti u istoriji Hrišćanstva, …

Meteori

Meteori U Trikala okrugu, u severnoistočnoj Tesaliji, pravo u srcu grčkog kopna, masivne stene Meteora …

2 Komentara

  1. Ovo je moj video zapis o Meteorima. Video nije komercijalan

    https://youtu.be/3PPLRSYuMEo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

14 − 9 =