Početna / Crkve i manastiri / Manastir Rousanou/St. Barbara

Manastir Rousanou/St. Barbara

Manastir Rousanou/St. Barbara

Manastir Rusanu se nalazi na samom vrhu stene, pokrivajući ceo mali prostor iste. Smešten je u centru svetometeorskog prostora. Manastir ima lakši pristup i nalazi se na nižoj visini od ostalih manastira na Meteorima. Rusanu je ženski manastir, osnovan 1529 godine od strane braće Joasafa i Maksima, i posvećen je Preobraženju.Tokom II svetskog rata manastir je bio oštećen od strane Nemačke. U njemu danas živi 13 monahinja. Do Rusanu se dolazi preko mosta koji je bio 1868 godine izradjen od drveta, a koji je 1930 obnovljen sa čvršćim materijalima.

Rusanu manastir ima tri nivoa. U prizemlju se nalazi crkva i kelije, a druga dva nivoa poseduju kuće za goste, sale za prijem, izložbeni prostor i još ćelija.

Živopis crkve iz 1560 godine je jedan od najsjajnijih iz postvizantijskog perioda. Priprata je ukrašena jezivim scenama mučeništva, kao i u drugima manastirima Meteora. U 16 veku je ovde radila bibliografička radionica. Slavi se spomen na Svetu Varvarinu, kojoj je posvećena mala kapela.

Monahinje Rusanu manastira su postale više prijateljki raspoložene prema posetiocima manastira od svojih kolega u drugim manastrima Meteorima. Često posetiocima daju slatkiše, gde mogu da se opuste u dvorištu a postoji i mala kutija za dobrovoljne priloge.

Adresa:Meteora, GreeceKoordinate: 39.721539° N, 21.632080° E

Radno vreme: od 9am-1pm i 3pm-6pm (vreme je podložno promenama). Ne radi sredom zimi

Ulaznica: €2

U svim manastirma postoji kodeks oblačenja, gde muškarci ne mogu da posete manastir u kratkim pantalonama, majicama bez rukava, a žene moraju da nose dugačke suknje.

Manastir Rousanou/St. Barbara – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 1.67 ( 3 votes)

Pročitajte...

Apostol Pavle

Apostol Pavle, takođe poznat kao apostol naroda, jedan je od najvećih ličnosti u istoriji Hrišćanstva, …

Meteori

Meteori U Trikala okrugu, u severnoistočnoj Tesaliji, pravo u srcu grčkog kopna, masivne stene Meteora …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

two × 4 =