Lissos plaža, Chania, Krit

Lissos plaža, Chania, Krit – mapa

Krit predstavlja prelepo i vrlo inspirativno ostrvo zbog prebogato svojom istorijom i tradicijom. Nalazi se u Sredozemnom moru, na jugu Grčke.Zauzima površinu od oko 8.261 km². Krit je najveće ostrvo u Grčkoj. Zapljuskuju ga Libijsko, Egejsko i Jonsko more. Posebna čar ovog ostrva je u tome što se nalazi na raskrsnici između tradicionalne Evrope, neukrotive Afrike i orijentalne Azije. Pored Mikonosa, Krfa, Krit je izuzetno posećen od strane turista.

Zime su blage, dok su leta piprilično vrela sa temperaturama od 30 do 40 °C.Krit je ostrvo planinskog tipa, ali ga karakterišu i ravničarski predeli. Za Krit su karakteristične dve klimatske zone. Dominantna je mediteranska klima, dok je u južnom delu ostrva zastupljena severnoafrička klimatska zona. Zvanična valuta je evro, a zvanični jezik grčki. Stanovnici Krita govore i engleski jezik što je posebno važno zbog priliva turista, a posebno vole da uživaju u ukusnim grčkim jelima kao što je grčka salata, giros, masline, riblji specijaliteti, zaziziki, piletina i dr.

Udaljenost Krita od Beograda je 1458 km. Možete putovati autobusom, automobilom, avionom ili brodom. Za putovanje drumskim saobraćajem, potrebno je nešto više od 20 sati ukoliko ne pravite duge pauze i ne zadržavate se na određenim tačkama tokom putovanja.

Plaža Lissos se nalazi oko 71km južno od Hanje i 3 km zapadno od Suje.Plaža na Lissos je osamljena, i potpuno neorganizovana, sa krupnim šljunkom i otvorena ka jugu vetrova. U blizini plaže postoji nekoliko stabala koje prave predivnu hladovinu tako da je turistima ugođaj potpun. Na ovu plažu dolazi dosta kampera. Može se pristupiti bilo čamcem ili planinskim putem od Suje. Put od Suje prolazi kroz ruševinae drevnog Lissosa. Blizu plaže, nalazi se slikoviao crkva Sv Kirikosa, čiji dan se slavi svake godine 15. jula. Ako se nađete u blizini ovog lepog grada dan pred obeležavanje ovog dana nikako nemojte da propustite da ga tad posetite.. Čamci sa hodočasnicima dolaze na plažu iz pravca Suje, jako veliki broj ljudi poseti ovu crkvu, učestvuje u ceremoniji, a nakon toga slave svi zajedno.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *