Početna / Jonsko more / Jonska ostrva / Lefkada / Lefkada-informacije
Lefkada Grcka
Lefkada Grcka

Lefkada-informacije

Lefkada – informacije

Lefkadu sa razlogom zovu ostrvo prelepih boja jer su stene, šljunak i pesak blistavo bele boje po kojima je i ostrvo dobilo ime (lefko-belo), tirkizna boja mora i mnoštvo zelenila. Površine 336 km², sa obalom dužine 117 km, Lefkada se može detaljno istražiti za vreme trajanja prosečnog godišnjeg odmora.pogled-na-lefkadu
Pogled na Nidri i okolna ostrva

Ostrvo Lefkada nalazi se u Jonskom moru, okruženo arhipelagom, u kojem je i poznati Scorpios, vlasništvo porodice Onazis. Nedalekosu i ostrva: Meganisi, Itaka, Kefalonija, Maduri… Na Lefkadi će vas dočekati: živopisna naselja, crkve i manastiri, brda bogata šumom i nadasve predivne plaže. Lefkada je i arhipelag koji čine 24 manjih i većih ostrva.

Lefkada je planinsko ostrvo, sa najvišim vrhom  Stavrota, 1158 m. Predlažemo vam da krenete putem uz planinu, odakle se pruža fantastičan pogled na ostrva u okruženju. U planinama se nalaze tradicionalna sela i crkve koje možete posetiti, a sve u prelepoj borovoj šumi. Na Lefkadi se nalazi 71 crkva i manastir, renovirani i modernizovani ili netaknuti više stotina godina. Autor teksta je slučajem naišao na manastir Asomaton (koji je bio zaključan), ali i sama spoljašnjost manastira je toliko upečatljiva, da je svakako zaslužila da se nađe na našem sajtu.Ulaz u manastir Asomaton, Vafkeri
Ulaz u manastir Asomaton, Vafkeri

Lefkada je vezana pokretnim mostom sa kopnom Grčke. Nekada je taj prelaz čuvala tvrđava Agia Mavra, čiji se topovi i danas vide. U davnoj istoriji, Lefkada je bila povezana sa kopnom, da bi u VII veku pre nove ere Korintijanci prokopali kanal, kako bi tuda plovili. Danas je tu pokretni most, pa se može i preći kolima i proći brodom.

Sa ostrva polaze trajekti za Meganisi, Itaku i Kefaloniju. Mnoštvo lokalnih turističkih agencija nude vam izlete na neko od okolnih ostrva. Glavni grad i najveća luka na ostrvu je Lefkas, koji se nalazi oko 20-tak minuta vožnje od medjunarodnog aerodroma Aktion kod Preveze. Lefkas dočekuje goste svojim malim trgovima, tradicionalnim kućama i dugim šetalištima. Van sezone gradić ima oko 8.000 stanovnika, a u sezoni broj stanovnika poraste nekoliko puta.

Lefkada je poznata po maslinovom ulju, medu ( od tamjana), grožđu i vinu. Na ostrvu se između ostalog proizvodi i kako kažu najbolje vino u Grčkoj, „Bertzami“. Pored vina možete da probate i neke od njihovih aromatičnih likera (od nane i ruže), kao i neku vrstu soka od badema, koji se zove Soymada.

Vodopad u Nidriju
Vodopad u Nidriju

Saobracaj je odlično organizovan, lokalnim autobusima možete stići na bilo koji deo ostrva. Ukoliko volite da sami istražujete možete iznajmiti čamac, automobil ili skuter po povoljnim cenama.

Kako stići na Lefkadu:

Do ostrva je moguće stići autobusom svakog dana iz Atine, ili avionom iz Atine do Aktiona pa autobusom do Lefkade. Tokom cele godine do ostrva je moguće stići i feribotom koji povezuje ostrva Kefaloniju, Itaku i Lefkadu. Imajte na umu da je rezervacija obavezna u sezoni, a poželjna i u periodima kada nema toliko gužve. Lefkada je prelepo ostrvo i za naše uslove nije previše skupa. Naši turisti tradicionalno na Lefkadu idu u sopstvenoj režiji kolima. Od Beograda do Lefkade ima oko 970 km i preporučujemo da isplanirate putovanje od dva dana. Možete prespavati negde na pola puta, preporučujemo Solunsku regiju ili Meteore.

U poređenju sa Krfom, Kefalonijom ili Pargom, letovanje na ovom ostrvu je jeftinije i po pitanju smeštaja i vanpasionske ishrane.
Lefkada – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.85 ( 2 votes)

Pročitajte...

Nidri

Nidri Nidri, najpoznatiji turistički centar Lefkade, nalazi se na istočnoj strani ostrva. Čuveno je po …

Agios Nikitas

Agios Nikitas Agios Nikitas je malo ribarsko mesto, koje se nalazi 12 kilometara zapadno od …

2 Komentara

  1. Avatar

    Lefkada je prelepo ostrvo do koga se jednostavno stiže, sjajna destinacija koja zaslužuje da bude pri vrhu liste onima koji je još uvek nisu posetili. Prelepa priroda i kristalno čisto more u svim nijansama tirkizne https://pawtraveller.blogspot.com/2019/11/sve-nijanse-tirkizne-lefkada.html?m=1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − fifteen =