Lagonisi

Lagonisi

 

Lagonisi je prelepa plaža, koja se nalazi na 2 kilometra južno od mesta Ormos Panagias  (GPS:  N40.2297096 / E23.7441062)Pre podne je manja gužva, ali zato posle podne dođe puno lokalnih meštana da uživaju u prelepom moru na jednoj od najlepših plaža na Sitoniji. Deca posebno vole ovu plažu zbog mnogo školjkica na ulazu. Plaža poseduje veoma sitan pesak i peščano dno, dug plićak i predivnu tirikznu boju vode. More je veoma bistro, kristalno čisto, a zbog peska svetle boje  ima providnu, svetlo plavu boju. Posebna atrakcija je malo poluostrvo na neobicnim stenama i kamenjem. Na Lagonisi plaži ima puno naših turista.

NAPOMENA: plaža je do skoro bila divlja i neuređna, ali od 2015 je ovde otvoren beach bar koji zauzima veći deo plaže. Ovde se mogu iznajmiti ležaljke sa suncobranom koje u sezoni koštaju do  10 eur (podatak podložan promeni). U okviru bara postoji i organizovani parking. Prirodni hlad koji je bio na plaži, sada pripada beach baru. Na desnoj strani plaže, postoji deo koji nije uredjen i gde možete koristiti svoj suncobran. Takodje je beach bar zauzeo veći deo mesta za parking, i ako ne želite da idete u kafić, morate da produžite zemljanim putem na desnu stranu koja je slobodna. U periodima vikenda, na plaži je gužva, tako da vam savetujemo da na Lagonisi dodjete radnim danom, pre podne. Takodje ima nekoliko malih stenovitih uvalica, koje možete istražiti.U junu 2017 ulaz na organizovani parking i deo plaže sa beach barom, (gde ćete dobiti ležaljku sa pićem)  je bio 5 eur po osobi.

Levo od beach bara se nalazi jedna mala uvala.  Preko puta plaže je ostrvo Diaporos, zbog čega je ova uvala  zaštićena od vetra, tako da je  more obično mirno i bez talasa. Preporučujemo  porodicama sa malom decom.

Nešto o SitonijiSitonija spada u nekoliko oblasti koja je najbliža našim turistima, i zajedno sa svojim prirodnim lepotama čini jednu od najpoželjnijih i najčešćih destinacija za odmor. Raznovrsnost smeštaja, kapacitet istih kao i pristupačnost što se tiče cena zaokružuju Sitoniju kao izbor bez greške. Rastojanje od Beograda do Nikitija recimo jer je to glavni grad je 742km ili prevedeno u sate vožnje oko 9 sati. Naravno, moguća je i alternativna ruta direktan let Beograd-Solun, i onda rent-a-car ili autobus do odredišta na Sitoniji.
Sitonija je centralni prst u poznatoj i karakterističnoj geografiji Halkidiki regije. Sa svoje zapadne strane gleda na plaže Kasandre, a sa istoka na izdvojenu planinu Atos sa svojim manastirima. Na samoj Sitoniji dominiraju dve planine, Itamos i Dragudelis. Za one aktivnije turiste ovo je sjajan dodatak uz plaže jer su ova dva zaštićena prirodna lokaliteta ispresecana biciklističkim i treking stazama, a pogled sa vrha je fenomenalan.

Naravno, ono što je ipak najbitnije jesu plaže, i Sitonija tu zaista ima šta da ponudi od svake „vrste“, bilo da se radi o peščanim, kamenitim, idealnim za ronjenje… Trani Amuda, Lagomandra, Tristinika, Kalamici, Orange (Kavurotripes), Armenistis, Karidi su samo neke od najpoznatijih koje su nezaobilazne, ali vas na Sitoniji čeka velik broj malih plaža, uvala i skrivenih mjesta koja samo čekaju da ih otkrijete. Sitonija ima čak 13 plaža koje su nosioci Plave Zastave, međunarodnog priznanja koje označava plaže sa najvišim kvalitetom vode, okruženja, održavanjem, čistoćom i uslovima na plaži. Plaže na Sitoniji se često nalaze na listama najboljih u Grčkoj.


Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.73 ( 3 votes)

Pročitajte...

Gerakini Beach, Sitonija

Gerakini Beach, Sitonija Foto: www.sithoniagreece.com Na oko 4km nakon mesta Psakoudia nailazi se poslednje mesto zapadne …

Spathies beach - Sitonija - Grcka

Sitonija – plaže

Sitonija – plaže Klikom na suncobran videćete naziv plaže i sliku. Klikom na link ispod …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

nineteen + sixteen =