Početna / Tesalija / Pilion / Lafkos
lafkos-pilion-pelion-grcka-greece-www.mojagrcka-27
lafkos-pilion-pelion-grcka-greece-www.mojagrcka-27

Lafkos

Lafkos

Lafkos je tradicionalno planinsko selo koje se nalazi 45km od grada Volosa i na 330 m nadmorske visine. Izgradjen je na padini brda sa prelepim pogledom na Milinu – letovalište na moru, ostrvce Alatas i ceo Pagasitik zaliv.U blizini Lafkosa su mnogo pešačke staze koje vode do mesta Milina, plaže Mikro i mesta Hondri Ammos (debeli pesak). Kroz Lafkos prolazi interesantna staza sa bujnom vegitacijom, puna izvorske vode koja se završava na prelepoj plaži Agios Konstantions u selu Paltsi.

 
Selo je zadržalo tradicionalnu arhitekturu sa brojnim starim kamenim kućama i vilama.U blizini glavnog trga u selu se nalazi kulturna zajednica, koja takodje predstavlja folklorni muzej, gde možete videti veliku kolekciju starih knjiga, kućne opreme i alatki, sudova,ukrasa i sl. Ispred stare škole je izložba skulptura od belog mermera Peliona, vajara Tanasis Fambas.Veliki trg je popločan kamenjem, okružen je brojnim tavernama, kafićima gde možete uživati u ukusnom obroku, Grčkoj kafi, tsipouru, sedeći u hladovini starog drveća.

Nekoliko kilometra istočno od sela se nalazi živopisan manstir Agios Athanasios koji potiče iz 1795 godine. Manastir je podigao Dimos Zapaniotis, grcki graditelj, a finansiranje manstira je bilo od strane velikog heroja Grčke revolucije – Stergios Basdekis. Mermerni ukrasi su delo umetnika Milosa. Manastir se nalazi unutar klisure, sa bogatom faunom. Ako želite da ga posetite, morate da pitate za potokaz u gradskoj opštini Lafkos na glavnom tgu. U manastiru se glavni, verski praznici održavaju 1 i 2 maja uz tradicionalnu muziku, ples i pesme. Drugi glavni festival mesta se održava kao sećanje na Agia Paraskevi na glavnom tgu Lafkosa 25 Jula. Muzika i ples traju celu noć uz razne svečanosti, odličnu hranu i vino.

Lafkos je usključen u sistem KTEL autobusa gde postoje dnevni polasi do i iz grada Volosa. Najbliži medicinski centar se nalazi u Argalastiju.

Lafkos – mapa

 Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.65 ( 1 votes)

Pročitajte...

vromoneri-plaza-vromoneri-beach-pilion-pelion-grcka-greece-www.mojagrcka-41

Vromoneri plaža

Vromoneri plaža Vromoneri je šarmantno i veoma malo mesto na jugu Pilona koje se nalazi …

tzasteni-pilion-pelion-grcka-greece-www.mojagrcka-4

Tzasteni plaža

Tzasteni plaža   Tzasteni je mala plaža koja se nalazi u zaliivu Pagasitikos na jugo-zapadu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =