Kriopigi

Kriopigi

Foto: www.angelfire.com

Kriopigi se nalazi na istočnoj obali Kasandre oko 95 km od Soluna i 4 km od mesta Kalitea na zelenim brežuljcima sa kojih se pruža prelep pogled na zaliv Toroneos. Na sadašnjim prostorima Kriopigia su postojali drevni gradovi Neapolis i Flegra.Zaštitini znak mesta su dve prelepe plaže sa mekanim peskom, koje zbog izuzetno čiste vode poseduju Plavu zastavicu. Zbog kristalno čiste vode, hladovine uz obalu, Kriopigi spada u vrlo kvalitetne turističke destinacije. Duž obale se nalaze brojni kafići i taverne. Kriopigi poseduje mnogobrojne male uvalice koje su izlovane i odlične za ronjenje. Plaže su dobro orzanizovane, sa mirnim morem i idealne su za porodice sa malom decom.

Kriopigi naziv u bukvalnom prevodu znači hladan izvor, danas je šarmantno naselje sa oko 500 stanovnika koje se sastoji praktično iz dva dela.
Stari grad smešten je na brdu sa pogledom na Sitoniju, a karakterističan je po crvenim krovovima kuća i spletu uskih uličica. Okružen je borovim šumama i maslinjacima, a tu se nalazi i kameni amfiteatar u kome tokom leta možete uživati u kulturnim manifestacijama.

Noviji deo Kriopigija nalazi se uz obalu, tako da se većina turista fokusira  na ovaj deo naselja. Iako sa brojnim barovima, noćni život je prilično miran, ali zato možete uživati iz neke od taverni u predivnom pogledu ka moru. Atrakcija mesta je i turistički vozić koji vozi po oklolini i idealan je za razgledanje mesta.

Tradicionalni praznici mesta su praznik posvećen Sv. Paraskevi 26 jula i praznik posvećen Presvetloj Bogorodici 15 avgusta.

Kriopigi – STREET VIEW
Izleti:

  • krstarenje zalivom Toroneos
  • šoping u Solunu i waterland
  • krstarenje oko Svete Gore (polazak iz Uranopolisa)
  • obilazak Stagire (Aristotelovog rodnog mesta)
  • grčko veče
  • pećina Petralona

U Kriopigiju se nalazi Edukativni istraživački centar gde se okuplaju pedagozi iz celoga sveta da bi prisustvovali raznim naučnim seminarima tokom cele godine. Mesto ima odlične hotele i ostale smeštajne kapacitete kao što su kampovi, privatni smeštaj, bungalovi i sl.

Kriopigi – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *