Početna / Krit / Chania / Koundoura plaža, Chania, Krit

Koundoura plaža, Chania, Krit

Koundoura plaža, Chania, Krit – mapa

Krit je pre svega alternativno grčko ostrvo zbog svoje veličine. U odnosu na ostala ostrva Egejskog arhipelaga, Krit se prostire na oko 8.300 km² i ima preko 600.000 stanovnika.Imajući u vidu ove demografske i geografske činjenice, nemojte očekivati da ćete biti u stanju da obiđete Krit za vreme jednog prosečnog letovanja od 10 dana.

Jedinstvenost Krita čini pre svega i njegova istorija koja se bitno odražava i na mentalitet njegovog stanovništva, i na arhitekturu gradova.

Krit je jedan od najspecifičnijih kulturno-istorijskih kolaža u Evropi. Ostrvo na kojem je rođen Zevs, predstavlja kolevku jedne od najstarijih civilizacija na svetu – Minojske civilizacije, stare 4000 godina.

Zanimljivo za svakog posetioca predstavlja i na prvi pogled nemoguć spoj hrišćanske i muslimanske kulture. Krit su tokom vekova osvajali stari Rimljani, kada je pripadao i istočnom rimskom Carstvu. Nakon uticaja Vizantije, ovu teritoriju je osvojila i Mletačka republika koja je svoje tragove ostavila posebno u gradovima Hanija, Iraklio, Rethymno, Sitia i Ierapetra.

U XVII veku Krit su osvojili Turci koji su ovom teritorijom vladali sve do početka XX veka. Tek 1913, nakon prvog Balkanskog rata, Krićani su zvanično ušli u Grčki parlament.Plaža Agia Kiriaki nalazi se 88km južno od Hanje, 7km zapadno od Paleohori i 0,5km zapadno od poluostrva Grammeno. Plaža je uglavnom poznat kao Koundoura, jer se nalazi na području Koundoura. Klima u regionu je veoma toplo i pogodno je tle za plastenike.

Plaža Agia Kiriaki ili Koundoura je 700 m duga i generalno izolovana. To nije poželjno za turiste,međutim, to je dobar izbor za sve koji žele da se osame i da uživaju u lepotama prirode. Ne postoje objekti na plaži, ali možete naći neke od restorana, kamp i nekoliko soba za iznamljivanje u Grammenu.

Plaža se može pristupiti automobilom. Nije posebno turistički posećena, mada je preprouka u svakom smislu te reči. Vredi je videti i uživati u njoj.
Ocena destinacije

Ocena

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Potamos plaža, Chania, Krit

Potamos plaža, Chania, Krit – mapa Ostrvo Krit jedistveno je po raznolikosti prirodnih lepota i …

Kokinos Pirgos plaža, Chania, Krit

Kokinos Pirgos plaža, Chania, Krit – mapa Rodno mesto Zevsa, idealno je za sve one …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *