Početna / Egejska ostrva / Sporadi / Alonisos / Kokinokastro plaža, Alonisos
Kokinokastro plaža, Alonisos
Kokinokastro plaža, Alonisos

Kokinokastro plaža, Alonisos

Kokinokastro plaža, Alonisos

Foto: Google/eleni tsitoura

Kokinokastro plaža na Alonisosu nalazi se na oko 7km severo-istočno od grada Patitirija. Ova plaža je peščana sa postepenom dubinom i prelepim čistim, tirkiznim morem. Plaža je okružena borovima, vode plaže su tirkizne i kristalno čiste. U neposrednoj blizini ove plaže videćete zidine koji su ostatci drevnog grada koji je ovde postojao i koji se zvao Ikos.Naspram plaže, na ostrvu zvanom Kokkinonisi (Crveno ostrvo) ili Vrahos (rock) pronađeni su alati iz doba paleolita. Oni su dokaz postojanja ljudskog života u Egejskom moru. U blizini plaže se nalazi mala taverna gde se možete osvežiti. Hrana u ovoj taverni nije nešto što bismo vam preporučili zbog visokih cena.

Kokinokastro plaža, Alonisos – mapa

Vode i ostrvca koja okružuju ovo ostrvo proglašeni su za nacionalni pomorski park, pun foka i delfina, što je sigurno san svih ljubitelja prirode. Kristalno čista voda i prelepe plaže su savršene za ronjenje, a bujna flora i guste šume idealne za hiking. Bogati pejzaž ostrva je pun autohtonih biljaka, tako da je Alonisos poznat i po svojoj tradicionalnoj medicini, a dom je i Međunarodne akademije homeopatije.

Alonisos pripada ostrvskoj grupaciji Sporada, prekriveno gustom borovom šumom i mastikom. Zapadna obala se sastoji od strmih litica, a istočna od malih uvala na šljunkovitim plažama, koje pružaju potpunu privatnost. Alonisos, okolna ostrva i more oko njih proglašenih su 1992. Za nacionalni morski par, koji je najveći u Europi. Pored mediteranske foke, ovde ima delfina, rijetkih vrsta ptica kao i divljih koza. Celo ostrvo je ispresečeno stazama za pešačenje i velikim brojem mesta odakle se pruža prelep pogled na ostrvo. Najlepše plaže su Glifa plaža, Tzortzi Gialos, Chrisi Milia plaža, Marpounta, Agios Dimitrios…

Gradić Patitiri koji je ujedno i luka, obnovljen je nakon zemljotresa 1965. godine. Vinova loza i raznobojno cveće rastu svuda, tako da je zajedno sa tavernama, kafeima, kristalno čistim morem, lukom, jedno izuzetno prijatno mesto.


Pročitajte...

Hrisi Milia plaža, Alonisos

Hrisi Milia plaža, Alonisos

Hrisi Milia plaža, Alonisos Foto: Google/Georgio Michalagelo Hrisi Milia plaža Alonisos nalazi se 4km od …

Tzortzi plaža, Alonisos

Tzortzi plaža, Alonisos

Tzortzi plaža, Alonisos Foto: Google/kostas xri Tzortzi plaža, je od grada Patitirija udaljena 5.8km što …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

fifteen + twelve =