Početna / Egejska ostrva / Sporadi / Alonisos / Kokinokastro plaža, Alonisos
Kokinokastro plaža, Alonisos
Kokinokastro plaža, Alonisos

Kokinokastro plaža, Alonisos

Kokinokastro plaža, Alonisos

Foto: Google/eleni tsitoura

Kokinokastro plaža na Alonisosu nalazi se na oko 7km severo-istočno od grada Patitirija. Ova plaža je peščana sa postepenom dubinom i prelepim čistim, tirkiznim morem. Plaža je okružena borovima, vode plaže su tirkizne i kristalno čiste. U neposrednoj blizini ove plaže videćete zidine koji su ostatci drevnog grada koji je ovde postojao i koji se zvao Ikos.

Naspram plaže, na ostrvu zvanom Kokkinonisi (Crveno ostrvo) ili Vrahos (rock) pronađeni su alati iz doba paleolita. Oni su dokaz postojanja ljudskog života u Egejskom moru. U blizini plaže se nalazi mala tavernica gde se možete osvežiti. Hrana u ovoj taverni nije nešto što bismo vam preporučili zbog visokih cena.

Kokinokastro plaža, Alonisos – mapa

Vode i ostrvca koja okružuju ovo ostrvo proglašeni su za nacionalni pomorski park, pun foka i delfina, što je sigurno san svih ljubitelja prirode. Kristalno čista voda i prelepe plaže su savršene za ronjenje, a bujna flora i guste šume idealne za hiking. Bogati pejzaž ostrva je pun autohtonih biljaka, tako da je Alonisos poznat i po svojoj tradicionalnoj medicini, a dom je i Međunarodne akademije homeopatije.

Alonisos pripada ostrvskoj grupaciji Sporada, prekriveno gustom borovom šumom i mastikom. Zapadna obala se sastoji od strmih litica, a istočna od malih uvala na šljunkovitim plažama, koje pružaju potpunu privatnost. Alonisos, okolna ostrva i more oko njih proglašenih su 1992. Za nacionalni pomorski par, koji je najveći u Europi. Pored mediteranske foke, ovdje ima delfina, rijetkih vrsta ptica kao i divljih koza. Čitavo ostrvo je ispresječeno stazama za pješačenje i velikim brojem mjesta odakle se pruža prelijep pogled na ostrvo. Najljepše plaže su Glifa plaža, Tzortzi Gialos, Chrisi Milia plaža, Marpounta, Agios Dimitrios…

Gradić Patitiri koji je ujedno i luka, obnovljen je nakon zemljotresa 1965. godine. Vinova loza i raznobojno cvijeće rastu svuda, tako da je zajedno sa tavernama, kafeima, kristalno čistim morem, lukom, jedno izuzetno prijatno mjesto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − 9 =