Početna / Putovanje u Grčku / KOJI JE NAJJEFTINIJI PUT DO GRČKE Neki turisti iz Srbije idu PREKO ALBANIJE, a evo šta ih na tom putu čeka

KOJI JE NAJJEFTINIJI PUT DO GRČKE Neki turisti iz Srbije idu PREKO ALBANIJE, a evo šta ih na tom putu čeka

KOJI JE NAJJEFTINIJI PUT DO GRČKE Neki turisti iz Srbije idu PREKO ALBANIJE, a evo šta ih na tom putu čeka

Izvor: Blic /  L. Gedošević, FOTO: RAS SRBIJA

Letnja sezona se bliži, a ako je suditi prema najavama iz turističkih agencija, Grčka će i ove godine biti destinacija za koju će se odlučiti najveći broj građana Srbije.Kako stići do odredišta, koliko to košta, koji je put najbolji… Sve su to pitanja koja se iz godine u godinu postavljaju pred putovanje, a „Blic“ vam predstavlja tri varijante kako stići do Grčke, u zavisnosti od toga koja je finalna destinacija, ali i želje da se vide neki, možda do sada, neviđeni ili neotkriveni predeli.

Kroz Makedoniju – uobičajeno

Putovanje u Grčku preko Makedonije je najčešća opcija za koju se odlučuju srpski turisti, koji po difoltu idu ovim putem. Kada je reč pre svega o Halkidikiju, koji je ujedno i najpopularnija destinacija za građane Srbije, put preko Makedonije je najbolja opcija. Već je svima poznata trasa, autoput kroz skoro celu Srbiju, isto tako kroz Makedoniju, a delom i Grčku, tako da greške nema.

Najprometnija trasa je preko MakedonijeFOTO: SCREENSHOT
Najprometnija trasa je preko Makedonije

Kada je reč o putarinama, svi znaju da se one u Srbiji plaćaju na tri mesta: od Beograda do Niša (800 dinara), Doljevac (210 dinara) i Preševo (80 dinara), u čijoj blizini se i nalazi granični prelaz sa Makedonijom.Zadržavanje na granici, srpkoj i makedonskoj, može biti duže ili kraće, zavisi od sezone, doba dana, intenziteta saobraćaja…

sorti_trikovi_da_ustedite_novac_vesti_blic_safe

U Makedoniji, za sada, putarina se plaća na tri mesta, za šta će biti potrebno izdvojiti ukupno pet evra. Ona se može plaćati i u evrima i u denarima ako se novac zameni, što je moguće učiniti na graničnom prelazu Tabanovce.

Savet je da se na ulasku u Makedoniju zameni 7 evra (oko 430 denara), što je dovoljno za plaćanje putarine u oba pravca. Ako se pak putarine plaćaju u evrima, za oba pravca one iznose ukupno 10 evra.Ukoliko nije u planu odmor, noćenje, ili par dana u Makedoniji, autoput vas vodi direktno do granice, i grčkog prelaza „Evzoni“. Ono što je novina, jeste plaćanje još jedne putarine u Grčkoj, a nova naplatna rampa, koja se nalazi oko 500 metara od prelaza, počela je sa radom u decembru prošle godine. Putarina za motorna vozila košta 1,8 evra i niko je, ko prođe kroz ovaj prolaz, ne može izbeći.

Na Tasos preko Bugarske

Za one koji se odluče da odmor provedu na ostrvu Tasos, ili u mestima poput Asprovalte, Stavrosa, Nea Vrasne i svim onima koji se nalaze na potezu prema Kavali i Aleksandropolisu, pa i nekim letovalištima na Halkidikuju, opcija bi mogla da bude putovanje preko Bugarske.

Ako ćete preko BugarskeFOTO: SCREENSHOT
Ako ćete preko Bugarske

Od Beograda do Niša ide se autoputem, gde sledi odvajanje ka Bugarskoj. Međutim, od Niša do bugarske granice ima nekoliko deonica autoputa koje su u izgradnji, tako da se vozila negde kreću ili dvosmerno, jednom trakom autoputa, ili starim putem. Kada ceo ovaj potez bude pušten u saobraćaj (deonica koja obilazi Sićevačku klisuru u dužini oko 100 kilometara), što bi trebalo da se desi ove godine, od Beograda do granice sa Bugarskom stizaće se za manje od tri sata.

Putarina od Beograda do Niša je 800 dainara, ali je novina to što se od početka ove godine na naplatnoj rampi kod Dimitrovgrada plaća putarina koja košta 190 dinara. Inače, kod ovog mesta još nije profunkcionisala kompletna obilaznica, pa se savetuje oprez. Odatle, vrlo brzo se stiže na granični prelaz Gradina (Srbija), odnosno Kalotina (Bugarska). S obzirom da ova trasa nije prvi izbor srpskih turista za putovanje u Grčku, zadržavanja na prelazima nisu duga.

Granični prelaz GradinaFOTO: Z. PANIĆ / RAS SRBIJAGranični prelaz Gradina

Od dokumentacije, i za ovu varijantu putovanja potrebni su važeći pasoši, vozačka i saobraćajna dozvolu, evropski obrazac za prijavu udesa, protivpožarni aparat, zdravstveno osiguranje, eventualno i međunarodno ovlašćenje, takozvana „žuta karta“, ako vozilo nije registrovano na ime vozača. Za razliku od Makedonije, „zeleni karton“ nije potreban, a nije potrebna ni međunarodna vozačka dozvola.

Autoput Pirot- DimitrovgradFOTO: Z. PANIĆ / RAS SRBIJA
Autoput Pirot- Dimitrovgrad

Međutim, ono što je potrebno, jeste vinjeta, koja košta oko 8 evra (7 dana), ili oko 15 evra (30 dana), a plaća se u levima (1 evro je 1,96 leva). Ono što je pohvalno jeste što osim vinjete, ne postoji plaćanje putarina kroz zemlju. Takođe, maksimalna brzina na autoputu je 130 kilometara na sat

Od ulaska u Bugarsku jedan deo je magistralni put, nakon čega sledi uključenje na autoput koji ide sve do Sofije, odakle se nastavlja obilaznicom u pravcu Pernika, Kulate i Filipovce. Kulata je mesto gde se nalazi granični prelaz sa Grčkom (Promahonas). Srećom, ovde nema nikakvog zadržavanja, jer je Bugarska u EU.

SofijaFOTO: WIKIPEDIA
Sofija

Međutim, već po samom ulasku u Grčku, na oko 1,5 kilometar, stiže se na prvu naplatnu rampu gde je putarina 2,40 evra. Odatle, brzo se stiže na raskrsnicu odakle se ide na levo ka Seresu, Asprovalti i Kavali, odnosno ka Tasosu, a desno prema Solunu, koji je udaljen oko 90 kilometara.

Procene su da ako se od Beograda do Soluna putuje preko Makedonije, put će biti kraći 30 kilometara nego preko Bugarske. Međutim, ako se ide prema Stavrosu, Asprovalti, Kavali, Aleksandropolisu ili Svetoj Gori, put preko Bugarske je kraći za najmanje 80 kilometara.

Preko Albanije do Krfa

Turisti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore ali i nekih delova Srbije, ukoliko letuju na Jonskom moru i ostrvima ove regije u Grčkoj, često za putovanje biraju trasu Albanije. Za nju se odlučuju ako idu na ostrav Krf, Kefaloniju, ali i mesta poput Sivote, Parge…

Do Grčke preko AlbanijeFOTO: SCREENSHOT
Do Grčke preko Albanije

Jedna od opcija za putovanje može biti od Podgorice, preko Skadra, Drača, Valone i Đirokastre do Grčke, gde se kod mesta Janina nalazi uključenje na autoput za Igumenicu (Krf). Ako se ide ovim putem, jedina putarina je ona koja se plaća u Grčkoj, i košta 2,5 evra.
Put preko Albanije vodi zapravo preko Skadra, odakle sledi uključenje na međunarodni put E 762 kojim se ide prema Draču, a nakon toga i ka Valoni i Đirokastri i Sarandi, koja je najveći i najbolji turistički centar u južnoj Albaniji, i koji se nalazi na obali Jonskog mora. Odavde, dve su varijante ulaska u Grčku: preko graničnog prelaza Kakavia, ili prelaza Ćafa Bota, koji radi od šest do 22 sata.

Skadarsko jezeroFOTO: PROMO / PROMO
Skadarsko jezero

Koji god da se izabere, manje-više je svejedno, jer oba vode ka mestu Janina u Grčkoj, odnosno Igumenici, odakle polaze trajekti za Krf, i odakle se lako stiže do mesta koja su poularna kod građana Srbije kada je letovanje u pitanju, poput Sivote i Parge.

KrfFOTO: PROMO
Krf

Ukoliko Albanija bude zemlja preko koje se stiže do Grčke, potrebna dokumenta su ista kao i Makedoniju, uključujući i „zeleni karton“. Međutim, ono što je dobra stvar je što u Albaniji nema putarina, a nisu potrebne ni vinjete, tako da će troškovi puta u startu biti manji.

Ipak, po ulasku u Grčku, i uključenju na autoput, plaća se putarina od 2,4 evra

 

 

 


Pročitajte...

"NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME" Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u …

Poslastičarnice u Pirotu

Svim putnicima koji kreću kolima u Grčku preko Bugarske, savetujemo da naprave pauzu u Pirotu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

sixteen − twelve =