Početna / Egejska ostrva / Kastorija

Kastorija

Kastorija

Kastoria je glavni grad prefekture sa istim imenom – Kastorije. Nalazi se u zapadnom delu pokrajine Egejska Makedonija, na obali Kosturskog jezera na nadmorskoj visini od 700 m. Mnogi ga opisuju kao jedan od najživopisnijih gradova Makedonije i istovremeno ga smatraju i jednim od najlepših grčkih gradova. Izgrađen na rtu (zemljouzu) koji je isturen u jezero i okružen je planinama.

Grad ima stari deo, uske uličice, veličanstvene vizantijske crkve i kamene palate. Kastoria ima više od 70 vizantijskih i post-vizantijskih crkava, koje datiraju još iz 9. veka. Crkve su skoro u potpunosti ukrašene izuzetnim freskama. Iz novije istorije se izdvajaju palate iz 18. i 19. veka, koje takođe vredi videti. Građene su tako da se obično sastoje od tri sprata, imaju velike prozore i lođe. Unutrašnjost je prostrana i raskošno ukrašena izrezbarenim, drvenim predmetima i slikama.

Stanovnici su uglavnom bave domaćom radinošću i to vezom, ali i preradom kože i izradom predmeta od krzna. Privredu grada odlikuje veliki broj veoma profitabilnih trgovina krznom, kao i fabrika kvalitetnog tekstila.

Istorija Kastorije

Ime Kastorija, je poteklo od imena makedonskog heroja iz grčke mitologije Kastora, koji je bio Zevsov sin. Međutim, ima i drugih izvora prema kojima naziv grada vodi poreklo od imena jezera, odnosno po dabru koji je u njemu živeo.

Početak istorije Kastorije se vezuje za dolazak Rimljana 200.g. p.n.e. Tokom vekova smenjivali su se Vizantija, Otomansko carstvo, pa je i stanovništvo bilo šaroliko: bilo je Grka, Turaka, ali i Jevreja. Posle II svetskog rata, uništenjem Jevreja i iseljavanjem Turaka stanovništvo uglavnom čine Grci. Danas ima oko 20 000 stanovnika.

Kako do Kastorije

Kastorija ima aerodrom Aristotel, udaljen 10 km južno od grada. Postoji oko 5 letova nedeljno do i iz Atine.

Autobusom možete sa centralne autobuske stanice u Kastoriji ići do svih delova Grčke, jer postoji šest dnevnih autobusa do Soluna, pet linija do Kozana i dve linije do Atine.

Klima

Pejzaž Kastorije je planinski, a klima je kontinentalna, sa hladnim zimama i jako toplim letima. Temperatura predstavlja velike varijacije između zime i leta, a tokom zime često padne ispod nule, pa se površina jezera zaledi.

Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući turisti znali šta ih očekuje.

User Rating: 2.85 ( 3 votes)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

3 × one =