Početna / Novosti / „KAO DA IM JE TATA OSLOBODIO POLA HALKIDIKIJA“ Srpkinja besna na naše vozače nakon što joj se OVO DOGODILO u Grčkoj

„KAO DA IM JE TATA OSLOBODIO POLA HALKIDIKIJA“ Srpkinja besna na naše vozače nakon što joj se OVO DOGODILO u Grčkoj

„KAO DA IM JE TATA OSLOBODIO POLA HALKIDIKIJA“ Srpkinja besna na naše vozače nakon što joj se OVO DOGODILO u Grčkoj

Izvor: Blic, FOTO: PROFIMEDIA

Bahato ponašanje srpskih vozača u saobraćaju, i odbrana u vidu psovki, bili su poslednja kap koja je prepunila čašu Ivani S, Srpkinji koja živi i radi u Grčkoj. Na razbacano đubre i buku, koju seju svuda oko sebe kada dođu na letovanje, Ivana se navikla. Ipak, situacija koja joj se dogodila u Kalitei, nagnala ju je da svoje iskustvo podeli u grupi „Live from Greece“ i da natera Srbe da se zapitaju da li je to slika koju žele da ljudi u inostranstvu stvaraju o njima.

– Na stranu đubre po plažama napravljeno ambalažom iz domovine, parkiranje kao na livadi i ostalo. Na stranu haos i galama po ulicama Pefkohorija, skandiranje“Srbija“ u sred noći i još koješta. Ono što mi iz godine u godinu upada u oči jeste to da su naši ljudi, na moju veliku žalost, postali užasno bahati u vožnji. Seku, pretiču, ako su im kola malo skuplja i brža, to mora da se primeti, ne propuštaju nikoga, migavac ne koriste, kao da im je tata oslobodio pola Halkidikija – počinje svoju priču Ivana S.

Ona je, između ostalog, i administrator grupe „Live from Greece“, ali kako sama kaže, ne piše iz te pozicije, već se obraća članovima grupe, kao neko ko živi i radi u turističkom mestu, i ko se nalazi „sa druge starne odmora“.

Ako skreneš sunarodnicima pažnju na nekorektno ponašanje, nastavlja priču ona, „na sočnom srpskom te opsuju, jer je to tako normalno“.

Do situacije koja je bila poslednja kap u čaši, dovelo ju je to što joj se automobil pokvario, cene rentakara u sezoni su paprene, pa je nakon dva dana te usluge, od nekog pozajmila kola – star, u lošem stanju, ima samo hiljadu kubika, „ali kotrlja se“.

– Poslom siđoh do plaže u Kalitei. Ko je bio, zna da je jako velika nizbrdica, a samim tim i uzbrdica. U povratku reših da ubacim u prvu i da uhvatim zalet pa kako bude. Dođoh do pola i, iako idući uzbrdo imam prednost, vidim da ovaj što ide odozgo nema nameru da stane i da se malo pomeri, pa tako prvo usporih, a zatim se i zaustavih kako bi shvatio. Tablice KŠ – objašnjava Ivana, i pominje već jedan prekršaj srpskog vozača.

Otpaci koje razbacuju su, kaže, manji problemFOTO: PROFIMEDIA
Otpaci koje razbacuju su, kaže, manji problem

Nakon što joj je auto ostao u mestu, želela je da se pomeri pored puta, ali nije mogla zbog automobila koji su tu parkirani. Srpske i rumunske tablice, očigledno, a vozači se nisu dosetili da od njih tako smeštenih, ne mogu automobili da se mimoiđu na tom delu puta.

– Isti ti kasnije se pitaju zašto su im skinute tablice. Ako ste jedan od njih, idite i pomerite auto, ja ću lično da zovem policiju sad – piše iznervirana autorka, aludirajući na rigorozne grčke zakone, kada se prilikom prekršaja oduzimaju tablice.

– Nakon 10 minuta, udahnem duboko i pokušam da pod ručnom krenem i tako uspem da za 15 minuta pređem 10 metara. I tek kad se učini da ćemo uspeti polako da pređemo jos najgorih 20 metara, eto ti ga baja s rumskim tablicama, zaleteo se odozgo kao da hvata zalet da poleti. Uzaludno je bilo mahati da uspori, da stane kako ne bi prekinuo taj mali zalet koji je ovaj jadni auto uhvatio. Zaustavio se tek kad je shvatio da svakako ne može proći – objašnjava ona dalje dramatičnu situaciju.

A može da bude ovako lepo...FOTO: PROMO
A može da bude ovako lepo…

Nakon što ga je upitala da lije video da mu je mahala da uspori, vozač ju je ispsovao pred decom, koja su sa njom bila u autu, i otišao dalje svojim putem.

Pomoć joj je ponudila jedna žena koja je videla muku u koju je zapala, ali je autorka već pozvala šlep službu. Ipak, uspela je da pokrene auto i ode i pre dolaska šlepa.

– Kad odete negde na letovanje, gosti ste. Ne bi bilo zgoreg da, kad već svi zahtevaju prava gostiju, razmisle i o obavezama koje jedan gost ima. Naravno, ne upirem prst ni u koga, ali činjenica je da nas ima takvih, i da nas ima mnogo. Nadam se da se niko od Vas neće prepoznati u svemu, a ako se prepozna, iskreno savetujem da se dobro zamisli kako se ponasa – zaključila je ona.

Neki članovi grupe su je podržali, rekavši da se i njihova iskustva slažu sa onim što je napisala, dok su je drugi „tešili“ da su srpski vozači bahati i u Srbiji. Neki su se „vadili“ na to da su Grci još bahatiji u saobraćaju.

Srpski turisti se na sve žale, kažu komentariFOTO: YOUTUBE
Srpski turisti se na sve žale, kažu komentari

-E, neka si napisala! Svaka čast, svaka ti je na mestu. Tim istim smetaju komarci, meduze, talasi, slab internet, naplaćivanje ležaljki, slaba struja, slaba voda… Bacanje wc papira u kantu ne u wc, nedovoljno suđa za kuvanje, treba im k’o za slavu da prave, očigledno. I još mnoooogo toga – napisala je jedna od članica grupe.

 

Pročitajte...

Grčka verovatno počinje turističku sezonu sredinom juna

Kako je izjavio Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA), a prenela većina …

Počele su pripreme za Leto 2020.

Počele su pripreme za Leto 2020.   Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook.com/mojagrcka Instagram.com/mojagrcka Youtube.com/c/MojaGrcka …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

15 + 5 =