Kalogeros plaža, Chania, Krit

Kalogeros plaža, Chania, Krit – mapa

Ponekad se zapitamo ima li razloga da pričamo o Kritu a da to što pričamo drugi već nisu čuli. Krit je najveće grčko ostrvo, smešteno u najjužnijem delu Mediterana na raskrsnici tri kontinenta i raznih civilizacija.Da li iz tog razloga ili zbog toga što je to mesto rođenja boga Zevsa, vrhovnog boga grčke mitologije, priroda je bila izuzetno darežljiva u svojoj raskoši i raznovrsnošću prema Kritu. Bogata arheološka nalazišta, manastiri i stari gradovi samo nadopunjuju lepote razuđene obale, peščane plaže i spokojne uvale. Grčka tradicija i mentalitet nisu podlegli burnoj prošlosti, nadiranju raznih osvajača i civilizacija te je Krit i danas ostao autentično Helensko ostrvo.

Kalogeros je savršena plaža sa dubokom plavom vodom i finim šljunkom, koji se nalazi 57km južno od grada Hanje, 11km istočno od Suje i 1km zapadno od Agia Rumeli. Plaža se nalazi u blizini zapadnog dela Agia Rumeli.

Ime Kalogeros potiče od grčke reči kalogeros (napisano Kaloieros) što znači monah. Plaža je dobila ime po velikoj vertikalnoj steni koja se na njoj nalazi i koja podseća na monaha, koji se nalazi u moru.

Predeo je idiličan i za Kalogeros plažu kažu da je idealna za nudiste, jer je apsolutno izolovana. Postoje neki borovi oko same plaže Kalogres i mala pećina, pod kojima možete pronaći hlad. Na ovoj plaži postoji i kamp. Ne postoje turistički sadržaji pa je naša preporuka da ponesete svoje suncobrane i peškire, vodu i hranu ili da jednostavno uživate u čarima prirodnog hlada. Do plaže Kalogeros jedini je pristup čamcem ili plivajući od Agia Rumeli. (iskusni plivači mogu do nje da stignu za oko 1h)Kalogeros je savršen izbor za boravak bez daljinskog upravljača,tako kažu. Ovde je užiavnje i divljini i prirodi izuzetno izraženo. Između Kalogeros plaže i Agia Rumeli, male plaže oblikuju ogromne litice, pod nazivom Spilies STO Marmaro (i..e „pećina u Marble“).Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *