Kalambaka

Kalambaka

Kalambaka je malo mesto u oblasti Trikala koje je svima postalo poznato u svetu zbog manastira Meteori. U samom mestu živi oko 11.000 stanovnika. Kompleks manastira Meteori se nalazi pod zaštitom UNESCA.
Kalambaka se ušuškala u dolini reke Penaj u pravcu grada Trikale, na severozapadu Tesalije. Zapadno od grada se protežu planinski venci Koziakasa koji prave granicu Tesalije sa Pindskom visoravni.
Od grada Trikale Kalambaka je udaljena svega 22 km, a od Atine 415 km.

Na mestu današnje Kalambake nekada se nalazio antički Aiginion, kasnije poznat kao Stagoi koji je bio vizantijsko utvrdjenje i sedište episkopa. Od srednjovekovnih spomenika nije mnogo ostalo, osim crkve Uspeća Bogorodice iz 11 veka. Naziv Kalambaka na turskom znači „snažna tvrđava“. Grad je bio pod turskom vlašću sve do 27 avgusta 1881 godine, kada je postao deo Kraljevine Grčke.

Danas je Kalambaka klasično turističko mesto sa puno hotelskog i apartmanskog smeštaja. U mestu postoje svi sadržaji koji su potrebni za udoban odmor. Na svakom ćošku postoje fast foodovi sa grčkim girosom, poslastičarnice, prodavnice suvenira, kafići, hoteli, turistički info biro, taverne, pošta, banke, renta car…Naši turisti tradicionalno svraćaju u Kalambaku zbog obilaska Meteora. Sve više je turista koji dolaze u ovo mesto zbog planinarenja po okolnim vrhovima jako atraktivnih planina, pogotovo što je u zadnje vreme fee climbing postao jako moderan vid planinarenja.

Koordinate: 347)39°42′N21°37′E / 39.7,21.617
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.13 ( 5 votes)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

1 × two =