Kako su neka od najlepših grčkih ostrva dobila imena?

Kako su neka od najlepših grčkih ostrva dobila imena?

Izvor: Mondo

Otkrijte ulogu grčke mitologije i zanimljive priče, koje se kriju iza imena 11 grčkih ostrva.

Kefalonija

Kefalonija je ime dobila po heroju Kefalosu, atinskom vođi, inače sinu Dionisiosa. Kefalus je iz Atine prognan zbog ubistva, a naselio se na ovo ostrvo koje je kasnije po njemu dobilo ime.

Hios

Ostrvo Hios je dobilo naziv po Hioni, Posejdonovoj ćerki. Hioni u prevodu znači sneg, a na dan kada je Hiona rođena, na ostrvu je padao sneg. Po tome je ona dobila ime, a onda je ostrvo nazvano po njoj. Prema legendi, na ostrvu Hioni je bila pustinja kada je Posejdon došao, a postalo je plodno nakon snega koji je pao.

Samos

Samos je naziv izveden od mikenske reči sami ili samos, a znači uzvišenje ili brdo pored obale. Samos potvrđuje svoje ime, jer je reč o ostrvu koje je puno brda i uzvišenja.

Lefkada

Popularnoj Lefkadi Homer je dao takav naziv zbog grčke reči lefkas (belo), a poznata je po belim stenama.


Lefkada Foto: Profimedia

Kos

Ostrvo Kos svoje ime duguje grčkoj reči kofos, što u prevodu znači pećina. Ovo ostrvo je inače i poznato po mnogobrojnim pećinama.

Tinos

Tinos je naziv dobio po grčkoj reči tanaos što znači dugo, a to savršeno opisuje oblik ovog ostrva. Slično je poreklo imena ostrva Itaka, koje je nazvano po grčkoj reči ithys, što znači izduženo.

Amorgos

Ostrvo Amorgos naziv je dobilo po imenu biljke amorgi, koju su drevni Grci koristili za pravljenje tkanine. Sasvim logično, ova tkanina je bila jako popularna u antičkoj Grčkoj.

Zakintos

Zakintos nosi ime po Zakintosu, sinu kralja Dardanosa od Troje. Posle završetka trojanske ekspedicije, Zakintos je sa svojim ljudima iz Troje prešao da živi na ostrvu.

Skijatos

Skiatos je naziv dobio po grčkoj reči skia (senka). Na ovom ostrvu ima puno zelenila koje stvara senku, mada postoji teorija da je ovo ime izabrano za ostrvo zbog toga što se nalazi u senci planine Atos.


Skijatos Foto: Profimedia

Ikaria

Ikaria je ime dobila po Ikarusu koji je, pokušavajući da leti krilima napravljenim od voska, pao u more. Talasi su ga izbacili na ostrvo, koje je dobilo naziv po njemu.

Krit

Krit u prevodu znači moćan, jak, a ovo ime je izabrano zato što je Krit imao najveću mornaricu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *