Početna / Zanimljivosti / Kako su grčka ostrva dobila imena

Kako su grčka ostrva dobila imena

Kako su grčka ostrva dobila imena

Autor: mondo.rs

Iza imena svakog grčkog ostrva postoji zanimljiva priča o tome kako je dobilo naziv, a u tome važnu ulogu ima i grčka mitologija.

Kefalonija je ime dobila po heroju Kefalosu, atinskom vođi, inače sinu Dionisiosa. Kefalus je iz Atine prognan zbog ubistva, a naselio se na ovo ostrvo koje je kasnije po njemu dobilo ime.

Ostrvo Hios je dobilo naziv po Hioni, Posejdonovoj ćerki. Hioni u prevodu znači „sneg“, a na dan kada je Hiona rođena, na ostrvu je padao sneg. Po tome je ona dobila ime, a onda je ostrvo nazvano po njoj. Prema legendi, na ostrvu Hioni je bila pustinja kada je Posejdon došao, a postalo je plodno nakon snega koji je pao.

Samos je naziv izveden od mikenske reči „sami“ ili „samos“, a znači uzvišenje ili brdo pored obale. Samos „potvrđuje“ svoje ime jer je reč o ostrvu koje je puno brda i uzvišenja.

Popularnoj Lefkadi Homer je dao takav naziv zbog grčke reči „lefkas“ (belo), a poznata je po belim stenama.

Ostrvo Kos svoje ime duguje grčkoj reči „kofos“, što u prevodu znači pećina. Ovo ostrvo je inače i poznato po mnogobrojnim pećinama.

Tinos je naziv dobio po grčkoj reči „tanaos“ što znači „dugo“, a to savršeno opisuje oblik ovog ostrva. Slično je poreklo imena ostrva Itaka, koje je nazvano po grčkoj reči „ithys“, što znači izduženo.

Ostrvo Amorgos naziv je dobilo po imenu biljke amorgi, koju su drevni Grci koristili za pravljenje tkanine. Sasvim logično, ova tkanina je bila jako popularna u antičkoj Grčkoj.

Zakintos nosi ime po Zakintosu, sinu kralja Dardanosa od Troje. Posle završetka trojanske ekspedicije, Zakintos je sa svojim ljudima iz Troje prešao da živi na ostrvu.

Skiatos je naziv dobio po grčkoj reči „skia“ (senka). Na ovom ostrvu ima puno zelenila koje stvara senku, mada postoji teorija da je ovo ime izabrano za ostrvo zbog toga što se nalazi u senci planine Atos.

Ikaria je ime dobila po Ikarusu koji je, pokušavajući da leti krilima napravljenim od voska, pao u more. Talasi su ga izbacili na ostrvo, koje je dobilo naziv po njemu.

Krit u prevodu znači moćan, jak, a ovo ime je izabrano zato što je Krit imao najveću mornaricu.

 

Pročitajte...

Ako ste voleli plažu Egremni…

Ako ste voleli plažu Egremni… Autor: mondo.rs Plaže Egremni u Grčkoj, više nema. Mnogi kažu da …

Rodia beach bar - Bаnаnа plаžа

Pet manje poznatih grčkih ostrva

Pet manje poznatih grčkih ostrva Autor: mondo.rs U Grčkoj ima 6.000 ostrva, od kojih je oko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

15 − 9 =