Početna / Novosti / Kako jeftino otići na neke od najatraktivnijih destinacija Grčke

Kako jeftino otići na neke od najatraktivnijih destinacija Grčke

Kako jeftino otići na neke od najatraktivnijih destinacija Grčke

Sigurno ste se zapitali kako otići na Rodos, Krit ili Santorini, a da to ne bude preskupo. Možda otići kolima do nekog mesta, pa nekim trajektom… Verovali ili ne – najjeftinije je da idete avionom.

Prvo moramo da objasnimo kako jeftino da putujete avionom – u pitanju su low cost kompanije, kod kojih cena karata (čak i u sezoni) ne prelazi cenu boljeg ručka u restoranu. Detaljno o kupovini karata, pravilima za nošenje prtljaga i drugim detaljima pročitajte OVDE.

Low cost kompanije za Grčku ne voze iz Srbije, kod nas trenutno postoji nekoliko kompanija, ali su im destinacije većinom negde na severu: Nemačka, Austrija, Švedska… Da biste došli do Grčke, morate prvo otići do Bugarske, Makedonije, Rumunije ili Mađarske na aerodrom, pa putovati odande. Mi smo pronašli jednu odličnu i veoma povoljnu kombinaciju sa aerodroma u Sofiji, pa i Vama preporučujemo to isto. Do Sofije (od Beograda) je potrebno oko 5-6 sati vožnje, a ako od Sofije do Atine idete avionom, uštedeli ste barem dvadeset sati vožnje (da ne pričamo o finansijama).

Naša ekipa je obišla skoro celu Evropu ovim kompanijama, a ove godine prvi put idemo u Grčku. Da odmah definišemo, u pitanju su kompanije Ryanair i Wizzair.

 

Od Sofije do Atine za 10 evra avionom

Da li je to moguće? Naravno. Potražite web sajt www.wizzair.com i pogledajte cene na toj relaciji. Čak i u top sezoni možete pronaći tu cenu. Izračunajte sami koliko bi koštao put automobilom – putarine do Atine su paprene, o gorivu da i ne govorimo. Pa sve to u dva pravca, pa još ako spavate negde na pola puta – put do Atine i nazad kolima jednostavno nije isplativ, ako izračunate da je za povratnu kartu avionom potrebno 20 evra po osobi. Čak i za četiri osobe ako idu kolima ili avionom – više se isplati avion. Naravno, još jedan bitan detalj je taj što stižete odmorni u Atinu, a ako vozite auto do tamo – računajte da barem jedan dan gubite na odmor od puta i vožnje.

Naša ekipa uskoro kreće baš ovim letom, pa ćemo napisati naše utiske iz prve ruke.

Napomena: Ovo su cene i uslovi u trenutku dok pišemo ovaj tekst, moguće je da će se cene promeniti. Ukoliko vam je bitan datum polaska i povratka, cena karte može biti malo veća, ali ne drastično. Ako Vam nije bitan tačan datum polaska i povratka (u dan), uskladite se prema najboljoj ceni karte.

 

Stigli smo do Atine za 10 evra, gde sada?

E, sada smo na slatkim mukama. Naravno, moramo provesti nekoliko dana u glavnom gradu, obići sve znamenitosti, malo se kupati, pa idemo dalje.

Atina je glavni grad i turistički centar Grčke. Odavde voze avioni i brodovi do svih ostrva, a na Vama je da izaberete kuda idete dalje. Trajekti su dosta povoljni, od aerodroma do luke i do centra grada možete metroom (verovali ili ne – u Atini postoji metro i to odličan), a mi smo se nekako opet odlučili za avion.

Iz Atine prelazimo na drugu avio kompaniju, koja je pre nekoliko godina počela da radi u Grčkoj, a to je čuveni Ryanair. Kod nas leti iz Niša za Austriju, Nemačku, Italiju i Švedsku, a u Grčkoj iz Atine i Soluna. Iz Atine možete otići do Krita, Mikonosa, Rodosa, Santorinija i Soluna (znamo da nećete u Solun, ali možete krenuti iz Soluna za Atinu umesto iz Sofije). Ove destinacije su podložne promeni, ove godine je ovako, a možete proveriti trenutne rute i cene na sajtu www.ryanair.com

Cene letova su promenljive, a kreću se od 10 do 50 evra (a ponekad i više). Ovde sada morate povesti računa o tome kako uskladiti letove, koliko dana ostati u Atini i slično. Naša preporuka je da nikako ne planirate da razmak između letova bude manji od dva sata, jer se može desiti da avion zakasni (nama se nikada nije desilo, ali uvek postoji mogućnost), a wizzair kojim ste došli do Atine i ryanair kojim idete dalje nemaju veze jedni sa drugima i neće Vam vratiti novac ili dati drugu kartu. Preporučujemo da provedete par dana u Atini, pa nastavite dalje. Naravno, možete trajektom do Naxosa, Parosa, Samosa i drugih ostrva, a možete i avionom – stvar izbora, afiniteta i finansijskih mogućnosti.

Proverite i cene Wizzair-a i Ryanair-a za druge destinacije iz Atine – možete otići i do nekih drugih zemalja veoma povoljno. Naravno, ne morate krenuti iz Sofije, niti se morate vratiti u Sofiju ako ste odatle krenuli (jedino ako ste ostavili auto na parkingu). Mogućnosti je bezbroj – možete se vratiti i npr. iz Atine u Pariz, pa iz Pariza u Beograd ili sa nekog ostrva trajektom do Soluna, pa iz Soluna vozom… Dobro razmislite, planirajte, ali najbitnije je da u organizaciji letovanja uvek prvo pogledajte ponudu low cost avio kompanija.

Naša ekipa uskoro kreće avionom do nekih od najinteresantnijih destinacija, a ako Vas interesuje gde idemo i šta ćemo sve obići, pratite naš sajt. Ako Vam je pomogao ovaj tekst, pišite nam na mojagrcka@gmail.com

Veliki pozdrav od ekipe sajta www.mojagrcka.com

Ocenite tekst

User Rating: 4.36 ( 5 votes)

Pročitajte...

Grčka verovatno počinje turističku sezonu sredinom juna

Kako je izjavio Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA), a prenela većina …

Počele su pripreme za Leto 2020.

Počele su pripreme za Leto 2020.   Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook.com/mojagrcka Instagram.com/mojagrcka Youtube.com/c/MojaGrcka …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

2 × 3 =