Početna / Putovanje u Grčku / Kako do Grčke: Preko Bugarske ili Makedonije?

Kako do Grčke: Preko Bugarske ili Makedonije?

Kako do Grčke: Preko Bugarske ili Makedonije?

Autor: mondo.rs

Ako ste planirali da ove sezone letujete u Grčkoj, sigurno vas zanima kako da tamo stignete što brže ali i bezbednije.

Prošle godine u Grčkoj je letovalo oko 900.000 srpskih turista. Ove godine mnogi će se dvoumiti da li da idu preko Makedonije ili Bugarske, gde se završavaju nove saobraćajnice.Putovanje preko Bugarske do Soluna duže je samo 40 kilometara, a neke agencije već sada su prebacile ture na bugarsku rutu.

Ukoliko se na put ide preko Makedonije, recimo od Beograda do Soluna ima oko 645 kilometara, a preko Bugarske 685.

Od Beograda, na primer, auto-putem do Niša se veoma brzo stiže. Zatim se ide kroz Sićevačku klisuru do Pirota, to je deonica Koridora 10 u izgradnji, pa su mogući kraći zastoji.

Od Pirota put turiste dalje vodi do graničnog prelaza Gradina sa Bugarskom. Tu treba kupiti vinjetu za korišćenje auto-puta kroz Bugarsku koja važi sedam dana i košta sedam evra.

„Kroz Bugarsku možete imati neke nepredviđene troškove kada je u pitanju saobraćajna policija, put je generalno dobar, većinom je auto-put i duži je za 50 kilometara“, kaže za RTS Igor Vranješević iz „Džamo travela“.

Put preko Makedonije do Grčke je ne samo nešto kraći već i jeftiniji, jer su cene goriva u Makedoniji najniže u regionu.U Makedoniji litar benzina košta 1,03 evra, a litar dizela 0,85 evra. Cena gasa je 0,5 evra za litar.

U Bugarskoj benzin i dizel su po 1,08 evra za litar a cena auto-plina 0,55 evra za litar.

U Grčkoj su cene među najvišima u regionu. Tako litar benzina košta 1,6 evra, dizela 1,35, a plina 0,85 evra.

„Makedonija je bolja, ima 30 kilometra pred granicu gde su radovi i uži je put ali zato je carinska procedura mnogo jednostavnija“, kaže Ljubiša Nešovanović iz agencije „Robinson“.

Za Bugarsku i Grčku ne treba „zeleni karton“, za Makedoniju treba, a ukoliko posedujete novu, biometrijsku vozačku dozvolu, nije potrebna ni međunarodna vozačka dozvola.


Pročitajte...

"NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME" Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u …

Poslastičarnice u Pirotu

Svim putnicima koji kreću kolima u Grčku preko Bugarske, savetujemo da naprave pauzu u Pirotu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

sixteen − four =