Početna / Istorija Grčke / Jonci, Dorci i Eolci

Jonci, Dorci i Eolci

Jonci, Dorci i Eolci

Za Dorce se, na primer, zna da su osvojili Peloponez i, pokorivši gospodare Mikene i Tirinta, „srušili mikensku kulturu“ i usmerili istorijski razvoj u tim krajevima drugim putem. Njihovi najslavniji predstavnici su Spartanci, poznati ratnici i čuvari helenskih tradicija.

Eolci su se, pak, nastanili u Tesaliji i Beotiji, na severnim ostrvima Egejskog mora (Lezbos, Tenedos i dr.), te na severozapadnoj obali Male Azije u Eolidi.

Treći iz grupacije najvažnijih helenskih plemena – Jonci, smestili su se na Atici, Eviji, Kikladskim i istočnim egejskim ostrvima, zatim na zapadnoj obali Male Azije, od Smirne do Halikarnasa. Zanimljivo je da ta azijska, ili jonska grupa, brže napredovala u svom razvoju pod uticajem naprednijeg Orijenta i bogatog zaleđa. Antički Jonci su se izdigli nešto kasnije od svojih azijskih saplemenika, ali su kulturno nadmašili i njih i ostale Helene.

Tokom osmog, sedmog i šestog veka pre nove ere u zemlji Helena se događala tzv. velika kolonizacija. Grci su se masovno selili iz matične zemlje i osnivali kolonije na severnoj obali Egejskog mora, u severnom Egiptu i Libiji, u Italiji, na Jadranu i svuda duž obala Sredozemnog mora, sve do Heraklovih stubova – Gibraltara.

Pročitajte...

Venčanje iz snova u Grčkoj

Venčanje iz snova u Grčkoj Grcka je jedna od vodećih destinacija u svetu u vezi …

Grčka

Grčka Izvor: Ministartvo Spoljnih Poslova VIZNI REŽIM Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

seventeen − three =