Početna / Vaši tekstovi / Izlet – severna Evia – putopis agencije Boreas travel

Izlet – severna Evia – putopis agencije Boreas travel

Izlet – severna Evia – putopis agencije Boreas travel

Evia je jedna od poslednjih tajni Grčke. Ovo veliko ostrvo koje stidljivo miluje  Grčko kopno na potezu od Volosa do Atine, vraća reč „odmor“ u njene prave okvire. Sa jedne stranje šumovita, talasastva brda, sa druge plaža i plavetno, bistro more, a svuda – mir. Spokoj.

Naravno života ima, sveže hrane u tavernama, muzike vikendom. Ali to nije ona vreva koja vas čeka na prepunom severu Grčke, koji mnogi odaberu zbog sat do dva kraće vožnje.  Desiće se da plažu široku skoro 2 km imate samo samo za sebe.

Opet, navikli smo na gradski život. Stalno u pokretu, često nekud žurimo. Srećom, i za one koje „zasvrbe tabani“ pripremili smo, zajedno sa našim grčkim partnerima, razonodu tokom odmora, u vidu nekoliko izleta iz Neos Pirgosa.

Neos Pirgos
Neos Pirgos

I ne samo to – za sve koji pođu sa nama na Eviu 1. i 11. jula imamo specijalan poklon! U pitanju je BESPLATAN izlet SEVERNA EVIA!

Autobus Vas na dogovoreni dan (jedan od ponedeljaka tokom smene) čeka ispred vile u 9 ujutru. Prva stanica – Istija, nije daleko.  Posle 10 minuta vožnje dolazite u ovaj administrativni centar i najveći na grad severu ostrva. Ako već niste upoznali meštanje i neke od njihovih običaja, dolazite na pravo mesto za tako nešto – veliku pijacu u Istiji, koja se održava ponedeljkom. Grci prave vrsne sireve, maslinovo ulje, vino, a tu je uvek i sveža riba. Jedan od lokalnih specijaliteta je „recina“, belo vino sa dodatkom borove smole, koje savršeno ide uz tradicionalno meze.

Istiaia Evia
Istiaia Evia

Posle autentičnog „šopinga“, tura se nastavlja posetom mestašcetu Orei, sa dokom koji kao da je pravljen za potrebe stvaranja razglednica, a ne privezivanja brodova. Ipak, „ponos“ Oreia je antička mermerna statua bika u prirodnoj veličini, izložena u vitrini na korzu.

Statua bika Oreoi (Orei) Evia
Statua bika Oreoi (Orei) Evia

Karavan nastavlja dalje ka Edipsosu, obalskoj banji sa izvorima termalne vode. Sve do (ne)čuvene ekonomske krize, Helada je ljubomorno čuvala ovo mesto, kao poslednji bastion domaćeg turizma. No kako nužda ne čeka lepo vreme, i ova „kapija“ je probijena, a Vi ćete imati priliku da se okupate na plaži u koju se uliva termomineralna voda! Ako Vas to ne okrepi, tu je i druga dobro oprobana metoda: pauza za kafu.

Edipsos (Loutra Aidipsou) Evia
Edipsos (Loutra Aidipsou) Evia

Sledeća stanica je gradić Limni. Ako ste se pomalo uželeli kupanja posle prepodneva u putu, sada je pravo vreme za to! Naravno, očekuje vaš i obilazak mesta u pratnji vodiča i dovoljno slobodnog vremena za kupanje, sunčanje ili ručak.

Limni Evia Evija Euboea greece grcka www.mojagrcka
Limni Evia

Budući brdovita i retko naseljena, Evia se pokazala kao pogodno mesto za zasnivanje monaških zajednica. Sledi poseta manastiru Sv. Davida iz 16. veka, posvećenog istoimenom smernom monahu koji je u to vreme živeo na ostrvu. Život je proveo u molitvi i pomaganju onima u nevolji, koje god vere da su bili. Narod čuva sećanje na njega, a njegove mošti koje se smatraju čudotvornim, počivaju upravo u ovom manstiru.

Manastir Sv. Davida
Manastir Sv. Davida

Posednja tačka na izletu je posvećena prirodi. Laganom šetnjom kroz uređenu šumsku stazu stiže se na vodopade Drimona koji, slivajući se sa stene okružene hrastovom šumom prave jezerce na istoimenoj rečici. Ovo je prizor koji će mnoge potsetiti na vodopad Veliki Buk na Lisinama u resavskom kraju i u kojem će svaki ljubitelj prirode uživati.

Vodopad Drimona
Vodopad Drimona

Posle osvežavajućeg okoliša vodopada očekuje Vas povratak u Neos Pirgos, oko 18 časova, ostavljajući vremena da po povratku kratko predahnete, a potom se uputite na kupanje u najlepše doba dana, u suton….

Zahvaljujemo agenciji Boreas travel na ovom divnom putpisu. U njihovoj ponudi za Eviju je i smeštaj u jednom od najlepših mesta – Neos Pirgos. Pogledajte Vilu Galini

Izlet – severna Evia – putopis agencije Boreas travel

Severna Evia – MAPA

Pročitajte...

10 plaža Krfa – putopis agencije Boreas travel

Od oslobađanja srpskog naroda od obaveze da u Evropsku uniju sobom mora poneti dozvolu za …

Tamo daleko gde je vaskrsla Srbija

Tamo daleko gde je vaskrsla Srbija

Tamo daleko gde je vaskrsla Srbija Autor: Senka Miloš Poslovicu da nema Vaskrsa bez Velikog petka …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 1 =