Isitaia-Evia-Evija-Euboea-greece-grcka-www.mojagrcka-1
Isitaia-Evia-Evija-Euboea-greece-grcka-www.mojagrcka-1

Isitaia

Isitaia

Evia je nova destinacija u Grčkoj o kojoj nije puno pisano. Ono što je sigurno je da, kada je Grčka u pitanju, čistoća mora i njegova tirkizna nijansa ni ovog puta ne izostaje.Evija je najveće ostrvo u Egejskom moru, a drugo po veličini ostrvo u Grčkoj. Jedino veće ostrvo od Evije je Krit. Ovo je nova turistička destinacija, ali svakako stara naseobina, još iz doba neolita o kome svedoče ostaci naselja, starih preko 3000 godina u centralnom i zapadnom delu ostrva.
Iako ima svega 200.000 stanovnika, ona ipak ima svoj ekonomski, politički, administrativni i kulturni centar, to je grad Halkida koji je smešten na zapadnom delu ostrva. Da li ste primetili sličnost sa nazivom poluostrva Halkidiki? Nije slučajna, naime, kolonisti iz Halkide su osnovali 30-tak naselja na poluostrvu Halkidiki, i ime mu dali po svom rodnom mestu, Halkidi. Upravo u ovom gradu se nalazi most koji spaja Eviju sa kopnenim delom Grčke. Grad je živopisan i lepo uređen, a videti ovaj deo Grčke koji nije komercijalizovan i uživati u autentičnom životu Grka je svakako nešto što ne treba propustiti prilikom boravka na ovakvoj destinaciji.

Grad se nalazi u severozapadnom kraju ostrva Eubeja, 5 km od severne obale i severno od planine Telethrio. To je bio glavni grad pokrajine Istiaia do njenog ukidanja u 2006. godiniIsitaia je grad i bivša opština u Euboea, u Grčkoj. Ime je dobio po drevnom gradu Histiaea, koji je pomenuo antičkog grčki pesnika Homera. Od reforme lokalne samouprave iz 2011. godine deo opštine Istiaia-Aidipsos. Ova opština ima površinu od 181.299 km2. Na popisu 2011. godine, broj stanovnika je bilo 7.091 stanovnik .

U Isitaii se nalazi crkva Device Marije, Nacionalni muzej Istorije, Juvelirnice…možemo reći da je ovo malo mesto ali izuzetno sardžajno.

Najbliži glavni aerodrom kojim možete doći do Isitaie je Nea Anchialos National Airport. Ovaj aerodrom ima međunarodne i domaće letove iz Volosa, Grčke i nalazi se 84 km od centra Istiaie.

Još jedan veliki aerodrom blizu Isitaie je Skijatos Nacionalni Aerodrom, koji ima domaće letove iz Skiatosa,i 187 km je udaljen od mesta Istiaia.

Isitaia – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu ovoj destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Edipsos-Loutra-Aidipsou-Evia-Evija-Eubea-Grcka-Greece-www.mojagrcka.com-32

Loutra Aidipsou (Edipsos)

Loutra Aidipsou (Edipsos) Edipsos je moderno letovalište koje se nalazi na severozapadu ostrva Evia. Nalazi …

Psaroupoli-Vasilikon-beach-plaza-greece-grcka-Evia-Evija-www.mojagrcka-4

Psaroupoli i Vasilikon plaža

Psaroupoli i Vasilikon plaža

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

nineteen − twelve =