Početna / Krit / Heraklion / Grad Heraklion

Grad Heraklion

Grad Heraklion

Heraklion (Ηράκλειο) je sa 150.000 stanovnika po veličini četrvti grad u Grčkoj, a od 1971. je glavni grad Krita i njegov administrativni centar. Heraklion ima međunarodni aerodrom, a u blizini se nalazi i čuveno arheološko nalazište Knosos.Heraklion nije mesto u kome treba da se locirate jer nema lepe plaže, ali je svakako tačka koju morate obići kada dođete na Krit.

Sam grad predstavlja miks svih kultura i naroda koji su osvajali kritsko ostrvo, a sačinjen je od dva glavna trga: Trg Lava, poznat po slavnoj Fontani Morosini, koji se ujedno nalazi i u samom centru grada, kao i trg Platea Eleftherias koji se nalazi blizu luke.

Oko Fontane Morosini naići ćete na ogroman broj barova i kafea, kao i na poznate giros barove.

U blizini fontane nalazi se venecijanska Lođa (Loggia) iz XVII veka, sagrađena za vreme vladavine mletačke republike. Danas je u toj zgradi smeštena opština Heraklion.

Crkva Agios Titos, koja se nalazi nekoliko metara od Lođe, na najbolji način odražava kolaž kultura koje su se vekovima smenjivale na teritoriji Krita. Sagrađena 961, prvobitno je transformisana u katoličku crkvu, a zatim je postala džamija.Nakon raznih restauracija zbog požara i zemljotresa, crkva definitivo postaje pravoslavna 1925. godine. Arhitektura same crkve odražava na prvi pogled nemoguć spoj dveju pomenutih vera, gde je i danas moguće videti krov nekadašnje džamije koji se nadovezuje na arhitekturu pravoslavne crkve.

Posle šetnje centrom grada, nemojte zaobići luku kojom se proteže predivan venecijanski zamak Koules iz 13 veka (ulaz oko 2- 3 evra, radno vreme od 8.30 – 15.00 od utorka do nedelje).

Zamak su sagradili Venecijanci, kada se zvao Rocca del Mare (Morska stena). Koules je 22 godine branio ostrvo od napada Turaka, nakon čega su ga i sami Turci koristili kao zatvor.
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.33 ( 2 votes)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *