Gouvia, Krf
Gouvia, Krf, Footo: Wikipedia

Gouvia, Krf

Gouvia, Krf

Gouvia se nalazi na istočnoj obali ostrva na udaljenosti od oko 8km severno od grada Krfa.Ovo malo mesto ima svega 600 stanovnika i izgrađeno je na mestu nekadašnje venecijanske luke u zalivu Govino. Ovaj zaliv je skoro potpuno zatvoren.
Nekad je bila venecijanska pomorska baza, a danas je vrlo popularna marina za jahte. S obzirom da je smeštena u središnjem delu obale idealna je za istraživanje ostrva kako kolima tako i biciklom. Nekada malo ribarsko selo razvilo se u pravo moderno odmaralište. Danas predstavlja glavnu marinu na ostrvu.

Ovde postoji nekoliko uskih peščanih i šljunkovitih plaža u uvalama sa plitkom vodom. Na plaži postoji bogata organizacija sportova na vodi, kao i razni izleti. Blizina grada Krfa čini Gouviu vrlo popularnom destinacijom kod naših turista. Plaža nije toliko atraktivna u poređenju sa ostalim plažama na ostrvu u smislu nije modernistički uređena ali je svakako treba posetiti.

Za razliku od Dassie ovde glavna magistrala ne prolazi kroz samo mesto. Gouvia ima odlične veze sa celim ostrvom i dobro organizovan javni prevoz do grada Krf.Mi vam preporučujemo da obavezno posetite crkvu Ipapandi, posvećenu Isusu Hristu. Nalazi se u severnom delu zaliva Gouvija, na poluostrvu Komeno. Izgrađena je još davne 1713.godine, a njen graditelj Daniel Kombitsi je bio potomak kritske aristokratske porodice koja je došla na Krf 1669.godine posle pada Herakliona (Candia). Nakon smrti porodice svo bogatstvo, uključujući i crkvu je preneto na Theotoki porodicu, a zatim kupljeno od strane italijanske porodice Scarpa. Crkva je zatim predata parohiji Gouvije nakon smrti poslednjeg člana porodice i od tada je restaurirana zahvaljujući donacijama stanovnika.

U Gouviji se nalazi i spomen ploča srpskim vojnicima koji su se ovde iskrcavali od Badnje večeri do aprila 1916. godine nakon albanske golgote. Gouvia ima nekoliko plaža koje su peščano-šljunkovite, uske i u uvalama sa plitkom vodom. Plaže su uređene sa ležaljkama i suncobranima i pružaju mogućnost za sportove na vodi. Neki delovi plaže imaju omogućene prilaze osobama sa invaliditetom. Gouvija svakako može ponuditi i zabavu kako tokom dana tako i u večernjim satima. Ima dosta restorana, taverni, ali i klubova i barova za svačiji ukus. Takođe ako se odlučite za obilazak obližnjih mesta, Gouvija ima odličnu saobraćajnu povezanost za ostatkom ostrva. Njena prednost je i neposredna blizina peščane plaže Kontokali.

Gouvia – mapaOcena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući turisti znali šta ih očekuje.

User Rating: 2.35 ( 4 votes)

Pročitajte...

Trajekti za Krf

Trajekt za Krf – cene za 2017.

Ukoliko ste se sopstevnim automobilom uputili na Krf, dobili smo najsvežije informacije za red vožnje …

Trajekt od Krfa do Venecije

Trajekt od Krfa do Venecije

Putovanje trajektom ili brodom uvek predstavlja lep doživljaj. Te godine proveli smo puno dana na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

two × 5 =