Ftiotida

Ftiotida 

Opšte informacije
Ftiotida je prefektura – oblast centralne Grčke. Graniči se sa prefekturom Fokis na jugu i Eviom na istoku. Na severu se nalazi oblast Larise, a na zapadu prefektura Kardisa.

Glavni grad prefektura Ftiotida je Lamia.

Ova prefektura ima sve odlike prirodnih lepota Grčke, tj. Ima planine, doline, šume, reke. Dočekaće vas prelepa priroda u kojoj možete pronaći baš sve. Tu su u lepe peščane plaže. Najpoznatija plaža je Kamna Vurla, ali ima još mnogo lepih peščanih i kamenih plaža.

Zbog planinskog predela, u oblast Ftiotida možete doći ne samo leti, nego i zimi na skijanje i sjajno se provesti. Skijališta na planini Parnasossu otvorena od decembra do proleća, a ski centar je pod kontrolom centralnog planinskog udruženja iz Atine.

Glavni grad oblasti Ftiotida je Lamia, koji predstvlja lokalnu centralnu oblast kada je u pitanju trgovina, saobraćaj i privreda.Sve je prilagođeno turistima, tako da u ovu oblast možete doći kolima i vozom, ali uvek sa severa. Zato su hoteli, apartmani, vile i hosteli smešteni u blizini železničke i autobuske stanice.

Put vas vodi od Delfa, preko Termopolisa glavnim autoputem do Lamie. Na ulazu će vas dočekati veličanstven spomenik Leonidi, ali i drugi spomenici iz perioda vladavine Persijanaca.

Istorija

Istorijski gledano, Ftiotida (starogrčki: Φθιῶτις) bila je jedna od oblasti (tetrada) pokrajine Tesalije u staroj Grčkoj. Tim terminom su se u antičko doba označavala tri geografski i politički različita entiteta:homerska Ftija (Φθία ili Φθίη), gde je Ahilej vladao Mirmidoncima, zatim jugoistočna tetrada Tesalije i periferni deo Tesalije koji se zvao Aheja Ftiotida (Achaea Phthiotis) i

Tetrada Ftiotida nalazila se u dolini reke Enipeja, na severu je bila omeđena Revenskim brdima, na jugu podnožjem planine Otrisa, na istoku brdima koji se izdižu iznad Halmirske doline u istočnoj Ahaji, a na zapadu se Karditskom dolinom graničila s Histijeotidom. U 6. veku pne su Aleuadi uveli podelu na tetrade.

Prema Herodotu, mitski Deukalion, otac Eolov, Ksutov i Dorov, živeo je u Ftiji, prvoj postojbini Dorana.

Kroz vekove, ova grčka prefektura je delila sudbinu čitave Grčke. Najezda Rimljana, Krstaša, Turaka. Sve to je ostavilo traga, pa tako kao i u čitavoj Grčkoj imate priliku da vidite tragove različitih kulutra i vojskovođa kroz spomenike, crkve, muzeje.Specifična grčka kuhinja ima taj čudnovat mix azijske kuhinje, pravoslavne tradicije i uticaja brojnih naroda koji su proputovali kroz luke Grčke ili se zadržavali zbog trgovačkih puteva koji su se ovde ukrštali. Svi su ostavili trag i dali poseban šmek ovoj oblasti.

Hotelski smeštaj

Prefektura ima dosta hotela koji su klasifikovani u grupe prema kvalitetu usluge, pa tako možete pronaći hotele slabije ponude, koji su označeni sa dve zvezdice, sve do onih sa pet zvezdica koji nude odličnu uslugu. Takođe postoje i tzv. SPA hoteli u kojima možete dobiti ovu vrstu usluga počev od opuštajućih masaža, pa do tretmana različitim preparatima, saune itd.

Kako do Ftiotide

Kako ćete stići do ove prefekture, zavisi samo od Vas. Infastrukturna mreža puteva je kao u celoj Grčkoj dobra, putevi visokog kvaliteta sa širokim autostradama su prilično bezbedni. Možete vozom kako smo Vam opisali na početku upoznavanja sa ovom prefekturom ili pak avionom, ako organizujete prevoz do mesta boravka. Povezanost sa svim delovima Grčke je odlična i gravitira od Soluna do Atine i krajnjeg juga.Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Fokida

Fokida Prefektura Fokida leži u centru Centralne Grčke, između susednih prefektura Viotie i Etoloakarnanie. To …

Euritanija

Euritanija Okrug Euritanija (grč. Περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας) je okrug u središnjoj Grčka i istoimenoj istorijskoj …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

three × 3 =