Početna / Egejska ostrva / Kikladi / Folegandros ostrvo

Folegandros ostrvo

Folegandros ostrvo

Nedaleko od vrlo popularnih ostrva Santorini i Milos, smestio se istinski dragulj: skriveni mir i raj na zemlji -ostrvo Folegandros.Sa svega 650 stanovnika i 32 km2, ostrvo zovu “Island of Peace” zbog vrlo opuštene atmosfere, i spokoja koji vlada na njemu. Za sve one koji žele da stvarno pobegnu u “mirnije krajeve” ovo je idealna destinacija.

Na Folegandrosu se nalaze tri mala sela: Karavostasi (glavna luka), Chora (glavni grad) i Ano Meria, koji su sa Angali Beachom spojeni asfaltnim putem. Inače je ostrvo vrlo brdovito. Celo
ostrvo je prekriveno terasicama sa kamenim zidićima, na kojima su se vekovima uzgajale žitarice i vinova loza.

Chora je zatvorena za automobilski saobraćaj.Ima jedinstven centar koji se sastoji od tri mala trga u nizu , sa drvećema, u čijem hladu možete uživati u lokalnoj hrani i piću tradicionalnih taverni, gde ćete osetiti miris lipe, i ukusnog domaćeg hleba. Kuće su okrečene u belo, sa tradicionalnom plavim vratima i prozorima, ukrašene raskošnom bugenvilijom i hibiskusom.Crkva Panagia na vrhu brda, nudi lepu šetnju i još lepši pogled na zapadnu obalu. U selu se nalazi i Kastro – mala tvrđava iz XIII veka podignuta od strane Venecije. U luci Karavostasi imate na raspolaganju nekoliko prodavnica, restorana i hotela.

Folegandros ostrvo – galerija slika na našoj facebook strani

Folegandros ima izuzetno lepe plaže. Neke nisu lako dustupne i do njih morate pešice ili čamcem koji je usidren u luci. Postoje samo dve plaže do koji vodi asfaltiran put, a to su plaža kod luke Karavostas i Angali koja spada u jednu od najlepših na Folegandrosu.

Do Folegandrosa se dolazi iz luke Pirej (Atina) trajektom na liniji Pirej-Milos-Santorini, a takodje postoji i nešto skuplji hidrogliser iz Parosa, Mikonosa, Iosa ..Mnogi turisti idu avionom do Santorinija, gde presedaju na trajekt za ovo ostrvo. Po ostrvu postoje lokalni autobuski prevoz, kao i mogućnost rent a car-a.

Požurite na ovo ostrvo, jer sve više ljudi otkriva njegove čari, i plašimo se da će za par godina doživeti svoju totalnu komercijalizaciju i izgubiti svoju autentičnost.

Folegandros ostrvo – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući turisti znali šta ih očekuje.

User Rating: 3.17 ( 3 votes)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

sixteen − 3 =