Početna / Putovanje u Grčku / Evo šta od hrane smete da ponesete u Grčku

Evo šta od hrane smete da ponesete u Grčku

Evo šta od hrane smete da ponesete u Grčku

Autor: mondo.rs

Zabrana za meso i mleko, cigarete ograničeno. Međunarodna vozačka dozvola nije neophodna.

I ove sezone su srpsi turisti koji putuju u Grčku na letovanje u dilemi šta smeju da prenesu od namirnica i pića preko granice.Prema zvaničnim propisima, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a dozvoljeno je sa sobom poneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce, pišu „Večernje novosti„.

Kada je reč o voću i povrću, mogu se uneti u količini do pet kilograma.

Što se tiče unosa alkohola, osobe starije od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti do litar alkoholnog pića, sa udelom alkohola od 22 odsto ili manje, četiri litra vina i 12 litara piva.

Oni koji u Grčku putuju drumskim saobraćajem, mogu sa sobom poneti 40 cigareta, dok je za putnike u vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno pet puta više.

Kada je reč o novcu, neophodna je prijava ukoliko sa sobom nosite gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više od toga.Međunarodna vozačka dozvola nije neophodna, ali…

Što se tiče međunarodne vozačke dozvole, propisi kažu da vam ona više nije neophodna (kao ni u Makedoniji), ali bez nje biste u Grčkoj mogli da imate određenih problema s naplatom štete ukoliko učestvujete u saobraćajnoj nezgodi.

Reč je o tome da pojedine osiguravajuće kuće u Grčkoj prilikom naplate štete traže posedovanje i tog dokumenta. Ukoliko je drugi vozač kriv za udes i ima osiguranje kod osiguravajuće kuće koja traži i međunarodnu vozačku dozvolu, vi nećete moći da naplatite štetu na automobilu.

Ukoliko drugi vozač osiguranje ima kod osiguravajuće kuće koja ne traži ovaj dokument, štetu ćete naplatiti bez problema.

Slična situacija je i prilikom iznajmljivanja automobila. Ukoliko osiguravajuća kuća pri naplati štete traži od rentakar agencija da priloži i međunarodnu vozačku dozvolu vozača koji je učestvovao u udesu, agencija će je pri najmu vozila obavezno tražiti i vozaču. Ipak, s obzirom na to da vam je u većini slučajeva na raspolaganju nekoliko agencija, lako možete iznajmiti vozilo u onoj koja ne traži međunarodnu dozvolu.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *