Početna / Centralna Grčka / Euritanija

Euritanija

Euritanija

Okrug Euritanija (grč. Περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας) je okrug u središnjoj Grčka i istoimenoj istorijskoj pokrajini. Upravno središte okruga je grad Karpenizi.Okrug Euritanija je uspostavljen 2011. godine na mestu nekadašnje prefekture, koja je imala isti naziv, obuhvat i granice. Ovaj orkug nema izlaz na more i sa istoka se graniči okrugom Ftiotida, sa jugoistoka okrugom Fokida, sa severa okrugom Kardica, a sa juga i zapada graniči se sa okrugom Etolija – Akarnanija.

Euritanija spada u izrazito brdovite okruge Grčke sa nekoliko vrhova preko 2000 m, a upravno sedište Karpenizi leži na čak 960 m n. v. Dominiraju planine iz lanca južnih Pinda – Agrafa. Na severu je najveća planina Timfristos i Panaitoliko na jugu. Unutar njih nalze se uzane rečne doline, od kojih su najpoznatije doline reka Ahelos i Megdova. Kako su one često i kanjonske, veliki broj naselja se nalazi na visoravnima i padinama iznad da tih dolina.

Ovaj okrug ima i planinsku klimu, veoma oštru za grčke uslove. Najbolji uslovi za život su u malim i uzanim rečnim dolinama i visoravnima.Euritanija je naseljena još u vreme Antike. Kasnije se ovaj proctor nalazio u Vizantije. Iako je tokom vekova Euritanija bila u sastavu Osmanskog carstva, mesno stanovništvo nikada nije bilo do kraja pokoreno, već je održalo poseban vid autonomije. Posle osnivanja savremene Grčke 1832. godine i naglog razvoja privrede u njenim glavnim središtima u primorju, počelo je iseljavanje stanovništva iz ovog siromašnog i zabitog kraja. Osipanje stanovništva bilo je naročito izraženo za vreme Drugog svetskog rata Migracije stanovništva su izražene i sada bez obzira na brojne mere poboljšanja života tokom poslednjih decenija.

Po poslednjim procenama iz 2005. godine okrug Evritanija je imao oko 35.000 stanovnika, od čega oko 1/4 živi u središtu okruga, gradu Karpeniziju, a većina u jako malim zabitim selima, gde je stanovništvo mahom staro i slabije obrazovano.

Etnički sastav: Glavno stanovništvo okruga su Grci.

Okrug Evritanija se deli na 2 opštine:1. Agrafa

2. Karpenizi

Karpenizi je sedište okruga, ali se ni on ne može opisati kao veći grad (< 10.000 st.). Ostala naselja su uglavnom sa manje od 500 stanovnika.

Euritanija je već decenijama jedna od najsiromašnijih oblasti u celoj Grčkoj.

Poslednjih decenija se razvijaju ekološki vidovi turizma, kome odgovara čisto prirodno okruženje, pa je to možda šansa za procvat ovog regiona.

 


Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Fokida

Fokida Prefektura Fokida leži u centru Centralne Grčke, između susednih prefektura Viotie i Etoloakarnanie. To …

Etolija – Akarnanija

Etolija – Akarnanija Etolija – Akarnanija je regionalna oblast u centralnoj Grčkoj i najveća regija …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

seventeen + nine =