Početna / Tesalija / Pilion / Damouhari

Damouhari

Damouhari

U neposrednoj blizini mesta Agios Ioannis, na istočnoj obali Pilona se nalazi slikovito mesto i vrlo neobična plaža Damouhari. Damouhari je ujedno prirodna luka i prelepo mesto, koje se sastoji od dva mala zaliva, koji su povezani poluostrvom na kojem se nalazi ostaci starog srednjovekovnog zamka.Ostaci zamka su sagrađeni od strane Mlečana, koji su digli utvrđenje kako bi zaštitili hranu i umorne mornare od čestih napada gusara. U mestu se nalazi crkvica Svetog Nikole sa prelepim freskama iz 1800 godine.

Severni deo Damouharija je mala ribarska luka, sa vrlo slikovitim tavernama, dok je južni deo prelepa plaža prekirivena čisto belim šljunkom. To su savršeni, blistavo beli kamenčići koji stvaraju kristalo čistu, tirkiznu boju mora. Plaža nije uredjena, ali ima tuševe. Preporučujemo vam obuću za ulazak u more zbog velikog kamenja na pojedinim delima. Izuzetno čista voda sa puno stena, je vrlo pogodna za ronjenje. Lepota plavetnila se ne može opisati rečima. Na plaži je retko kad gužva.
Sa plaže vodi živopisna kamenita staza u šumu, sa kojom za sat i po vremena stižete do sela Tsagarade, gde će vam se na putu ukazivati veličanstveni vidikovci na beskrajno plavetnilo mora.

Ove staze danas su vrlo popularne kod planinara i sportista i dobro su markirane.

Inače su staze vrlo stare i postoji čitava mreža puteva po Pilonu koje su u prošlosti služile i bile jedini prevoz iz jednog sela u drugo, i gde se sve prevozilo na magarcima. Takodje iz Damouharija postoji stari put koji vas vodi na plažu Papa Nero.

Damouhari je prelepo mesto koje ima hotelski, apartmanski smeštaj, par radnji…Preporučujemo ga ljudima koji žele izdvojenost, mir i tišinu. Ime Dalmouhari potiče iz grčkog izraza “dos mou hari”, što znači “dajte milost” jer je nekada upravo bio spas za mornare, kada su nailazili na nevreme na moru.
Zanimljivo je i to da lokalni konobari naglašavaju da su se upravo na plaži Damouhari snimale neke od scena čuvenog filma “Mama Mia” sa Meril Strip.

Damouhari – mapaOcena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi buduću posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.55 ( 2 votes)

Pročitajte...

vromoneri-plaza-vromoneri-beach-pilion-pelion-grcka-greece-www.mojagrcka-41

Vromoneri plaža

Vromoneri plaža Vromoneri je šarmantno i veoma malo mesto na jugu Pilona koje se nalazi …

tzasteni-pilion-pelion-grcka-greece-www.mojagrcka-4

Tzasteni plaža

Tzasteni plaža   Tzasteni je mala plaža koja se nalazi u zaliivu Pagasitikos na jugo-zapadu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

four × one =