Početna / Krit / Chania / Balos plaža

Balos plaža

Balos plaža

Balos plaža spada već godinama u deset najlepših plaža u Grčkoj. Plaža podseća na rajske plaže sa Kariba zbog belog peska, i beskrajne, gotovo nestvarne tirkizne boje mora. Dvorac na obližnjem ostvru Gramvusa doprinosi lepoti i mistici ovog mesta.Na ostrvu Gramvusa ima oko 400 različitih biljaka od kojih je čak 26 endemskih i ima ih samo na Kritu. Takodje ima 98 različitih vrsta ptica od kojih je 20 zaštićeno a 14 je proglašeno vrlo retkim jedinstvenim primercima. Smatra se da je Homer Gramvusu opisao kao ostrvo sa bronzanim utvrđenjem na vrhu, gde je Eol živeo zajedno sa svojim sinovima i kćerima.
Plažu Balos čine dva ostrvca – Agria, koja je poprilično divlja, i Imeri. Put koji vodi do plaže Balos je dosta nepristupačan, tako da se u glavnom preporučuje odlazak džipom ili nekim većim autom koji je u stanju da ide i po neasfaltiranim putevima.

Ako idete na Balos plažu autobusom, uzmite bus od grada Kissamos-Kastelli do raskrsnice koja vodi za grad Kalyviani, oko 2 km od same plaže. Odatle je put do plaže neophodno preći peške. To je otprilike oko 1,5 km. Neasfaltirani put čini nizbrdica koja je čitavom svojom dužinom izložena suncu. Obavezno je da ponesete flasu sa vodom, šešir, inače će put do plaže da vam se pretvori u naporan treking. Ovde temperature znaju da budu preko 40 stepeni. Grci su na sve mislili, tako da na parkingu postoji vrlo organizovana ponuda jahanja magaraca do same plaže za čitavih 8 EUR.

Do plaže Balos možete doći i morem, što ujedno predstavlja i lakši i podnošljiviji način dolaska. Svakodnevno iz grada Kissamos-Kastelli polaze tri broda do Balosa Eksurzije koštaju otprilike 22 evra, a traju oko 55 minuta.Iako je voda dosta plitka, zna da bude poprlično hladna, a takodje na plaži gotovo uvek duva vetar.

Balos plaža – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.08 ( 4 votes)

Pročitajte...

Lakoudi plaža, ostrvo Gavdos, Chania, Krit

Lakoudi plaža, ostrvo Gavdos, Chania, Krit Lakoudi plaža, ostrvo Gavdos, Chania, Krit – mapa

Tripiti plaža, ostrvo Gavos, Chania, Krit

Tripiti plaža, ostrvo Gavos, Chania, Krit – mapa

Jedan komentar

  1. Avatar

    Ovo je najlepsa plaza na svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen − 17 =