Početna / Gradovi u Grčkoj / Atina / Atina – opšte informacije

Atina – opšte informacije

Atina – opšte informacije

Atina je  glavni grad Grčke i jedan od najpoznatijih gradova u svetu. To je moderan i velik grad. Antička Atina je bila moćan grad-država i poznati centar edukacije, filozofije i nauke.Atina je jedan od retkih gradova u kojima urbanizacija nije uništila opušteni meditaranski šarm. U ovoj prelepoj zemlji vreme ne vredi gotovo ništa pa tako između 5 minuta i 50 minuta kao da nema nikakve razlike. Lokalni stanovnici uživaju u opuštenom načinu života, pa i turiste često očekuje odgovori poput “ne znam”, “lako ćemo” ili “zašto se uzrujavaš – popij jedan frape”. Sve u svemu, uz dobar provod, možete se istinski opustiti, ući u grčki svet mitova i legendi o raznim grčkim bogovima.

Naši turisti nisu česti gosti u pretonici Grčke, pre svega zbog udaljenosti od granice i večitog nedostatka vremena i novca za detaljno upoznavanje ovog veličanstvenog grada. Godine 2014. naš tim će obići Atinu i napraviti detaljnu reportažu, sa mnoštvom slika, video snimaka i tekstova, kako bi vam što više približili grad koji morate obići.

Ukoliko ipak mislite da je vožnja od 1100 kilometara (oko 12 sati) preveliki zalogaj za vas, predlažemo da pogledate sajt avio kompanija Air Serbia (ovde) i Olympic airways (ovde), čije su karte kupljene po pomotivnim cenama ponekad veoma pristupačne.

Broj stanovnika: 780.000 (šire područje grada 3 miliona)

Atina – pešačka tura

U 5. veku, Apostol Pavle posetio je Atinu, kolevku filozofije, intelekta i umetnosti i ponosnog vlasnika Partenona. Stigavši brodom na Faliro, tadašnje luke za šire područje Atine, otišao je do grada gde je našao oltar sa natpisom „Nepoznatom Bogu“.

Dok je čekao svoje učenike, Silu i Timoteja da stignu iz Makedonije, prešao je preko drevnih agora i Akropolja, posetio je sinagogu i vodio razgovore sa filozofima.

Njegova krajnja destinacija bila je Areopagus (što znači Vrhovni sud), gde je propovedao Atinjanima o “Nepoznatom Bogu” Atina je naravno, prelep grad Grčke, koji prinaćete niko ne prepusti da obiđe ukoliko se nađe na području Grčke.


Pored raznih znamenitosti i lepote Grčke, tu se nalaze mnoge Ranohišćanske i vizantijske crkve, kao što je Kapnikarea (11. vek) Manastir Kaisariani (11. vek) sa muralima koji potiču iz 16.veka, kao i crkva posvećena samom Apostolu Pavlu iz 1887. godine, koja se nalazi u srcu Atine i koje su podjednako bitne za posetu kao i ostale lepote Atine. Nećete se razočarati.

Atina – mapaOcena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Pročitajte...

Kanaria beach, Atika

Kanaria beach, Atika Kanaria beach, Atika – mapa

Glyfada beach, Atika

Glyfada beach, Atika Kada smo krenuli na Glifadu, najpoznatiju gradsku plažu Atinjana, bili smo poprilično …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

4 − 1 =