Astipalaia ostrvo u obliku leptira

Astipalaia ostrvo u obliku leptira

Astipalaia je najisturenije ostrvo Dodekaneza na kome postoji samo 13 km asfaltiranog puta. Sa samo 1200 stalnih stanovnika, ovo ostrvo je jedno od najmirnijih ostrva Egejskog mora. Usred beskrajnog plavetnila, na ovom malom parčetu zemlje, nižu se brdoviti pejzaži sa uvalama,dok se na centralnom brdu ponosno izdigla bela Chora,sa impozantnim venecijanskim zamkom, koji dominira nad celim ostrvom.Astipalaia ima zavidne prirodne lepote, skrivene pećine sa stalagmitima i stalaktitima, visoka brda odakle se pruža izuzetan pogled na beskrajno plavo more i pejzaže koji vam oduzimaju dah. Ovo interesantno ostvo u obliku leptira, je naseljeno hiljadama godina unazad i nudi i raznovrsne arheološke atrakcije kao što su akvadukt, raznovrsna stara blaga i predmete iz davnih vremena.
Da li zbog plavetnila mora koje ih okružuje, ali veći broj starosedeoca ima plave oči. Ovde ćete naći mir, koji ne postoji nigde više. Lokalno stanovništvo nema baš razvijen osećaj za vreme i radno vreme prodavnica je relativna kategorija, pogotovo van sezone.
Severna strana ostrva je kamenita gde talasi beskonačno udaraju u stene, dok je jug mnogo pitomiji sa beskrajnim belim plažama i tirkiznim morem.
Hora
Hora je glavni grad Astipalaia i on u stvari okružuje drevni glavni grad na ostrvu,po kom i nosi ime. U njemu se nalazi srednjevekovni zamak „Astipalaia zamak“ izgrađen od strane porodice Kvirini na mestu nekadašnjeg Akropolja. Stambene kuće su naslonjene na zamak dok se na ulazu u zamak još uvek nalazi grb ove venecijske porodice. U sklopu zamka nalaze se i dve crkve, prva iz 14. veka „Panagia Portaitissa“ i druga, takođe iz 14. veka Agios Georgios (crkva svetog Đorđa), izgrađena na mestu drevnog antičkog hrama. U Hori se nalazi 8 veličanstvenih i odlično sačuvanih vetrenjača cilindričnog oblika saupečatljivim crvenim krovovima. U blizini Hore se nalaze i dva Nekropolisa koja datiraju unazad 2000 godina.
Kako do ostrva:
Ostrvo ima mali aerodrom Maltezane koji radi samo u sezoni, i leti jednom dnevno iz Atine. Mnogo jeftinija opcija je brod i kompanija Blue Star ferry koji sabraća na liniji Pereus, Paros, Naxos, Donusi, Amorgos,Astipalaia, gde se brod poprilično isprazni dok dodjte do svog odredišta Astipalea. Vožnja traje oko 10 časova. Auto vam ne treba na ostrvu, jer kao što smo već naglasili ima svega 13 km putne mreže.
Najpoznatije plaže:
Maltezane plaža – nalazi se blizu sela Maltezanea i u potpunosti je uređena plaža sa suncobranima i restoranima na plaži. Na plaži preovladjuje pesak ali na pojedinim mestima postoji i šljunak. More je uglavnom mirno i postoji prirodni hlad od drveća koje se nalazi sa samoj plaži.
Livadia plaža – je najpopularnija plaža Astipalea i nalazi se na samo 3km od glavnog grada Hore. Plaža je kombinacija šljunka i peska. Livadi je totalno uredjena plaža sa ležaljkama i suncobranima.
Pera Gialos plaža – nalazi se uz samu luku Pera Gialos i jedna je od najuređenijih plaža na ostrvu. Ovo je lepa peščana plaža zaštićena od vetra na maloj udaljenosti od glavnog grada Hore sa izuzetno čistom vodom, bez obzira što je luka u blizini.Vatses plaža – nalazi se 8 km jugozapadno od Hore. To je plaža na kojoj će te naći mali broj suncobrana i restorana. Plaža je prekrivena šljunkom
Tzanaki plaža – prelepa šljunkovita plaža sa kristalno čistom vodom koja privlači veliki broj nudista Nalazi se u blizini Livadia. Najlakše je doći do nje iz luke sa taksi brodovima ili uzeti autobus do Livadia i onda pešečiti još 25 minuta do same plaže.
Steno plaža – je najslikovitija plaža na nekoliko kilometara severoistočno od Hore. Nalazi se tačno na sredini ostrva, gde mali peščani sprud razdvaja istočni od zapadnog dela ostrva i on je glavni deo ove fantastične peščane plaže.
Mapu ostrva pogledajte ovde:Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *