Početna / Jonsko more / Jonska ostrva / Angelokastro, Krf
Angelokastro, Krf
Angelokastro, Krf

Angelokastro, Krf

Angelokastro, Krf

Njegovi ljupki gradići ostrva Krfa ustuknuli su od grčke tradicije i više su okrenuti mediteranskom nasleđu. Na ostrvu idealnim za vaše letovanje pored prelepih plaža u peščanim uvalama nalazi se i sam grad Krf, veliki turistički centar, koji je prava oaza zelenila, malih ostrvlja, tirkiznih uvala, a čini ga park Spianada, zaliv Garica, poluostrvo Kanoni, manastir Vlaherna, Mišje ostrvo…

Ovo prelepo ostrvo pripada Jonskom moru. A svima je manje-više poznato koliko je prelepo Jonsko more i njegove plaže.

Za one koji prvi put dolaze ovamo, mali domaći zadatak bio bi da se temeljno istraži grad Krf, da se obiđu obe tvrđave, nova i stara (stara će vam se verovatno više svideti, i po tome kako otmeno izgleda kada brodom prilazite Krfu iz Igumenice, a i po tome kako je uređena unutar svojih zidina); Angelokastro je neizostavno nešto što morate videti ukoliko je vaš izbor letovanja Krf.

Angelokastro ili „Anđeoski dvorac“ je vizantijsko utvrđenje koje se nalazi na najvišoj tački na severozapadu ostrva iznad zaliva i mesta Palekastrica. Podignuto je na liticama na visini od 305 m nadmorske visine i spada u vrlo izuzetna i impresivna građevinska dostignuća srednjeg veka.. Tačan period izgradnje utvrđenja nije poznat, ali prvi dokumenti u kojima se pominje građavina datiraju iz 1272 godine.

Sa ovog utvrđenja imaćete prelep pogled na uvale i zelenilo Paleokastrice.

U utvrđenju se nalazi:

 Agia Kiriaki kamena crkvica

 Crkva Arhangela Mihaila sa grobnicama isklesanim u kamenu

 Kružni toranj

 Kapela u steni

Zidine utvrđenja su ostale samo na severoistočnoj strani utvrđenja. Utvrđenje je imalo tri podzemne cisterne koje su isporučivale vodu stanarima zamka. Postojala je i mala kapija na južnoj strani. Sve ovo izgleda bajkovito i svakako je nešto što preporučujemo da vidite.

Do vidikovca -utvrđenja se dolazi kada se nekoliko kilometara pre Paleokastrice skrene desno.

Uživajte u putovanju!

Angelokastro – mapa

Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući turisti znali šta ih očekuje.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen + 2 =