Početna / Egejska ostrva / Kikladi / Andros ostrvo

Andros ostrvo

Andros je jedno od najbližih ostrva prestonici Atini od koje je udaljen 100 km,i zbog toga je vrlo popularna vikend destinacija za Atinjane.Za samo dva sata vožnje trajektom iz luke Rafina u Atini stižete na ovo ostrvo u luku Gavrio na istoku ostrva. Ovo vrlo atraktivno ostrvo ima bogatu istoriju, upečatljivu arhitekturu glavnog grada Chore, zelene pejzaže u unutrašnjosti  i  22 božanstvene plaže.  Andros je poznat po pesku zlatne boje, čistom moru i netaknutoj prirodi.

Najpopularnije letovalište na ostrvu je Batsi, odlično razvijeno mesto koga okružuju najlepše plaže kao što su: Golden Beach i Agios Petros. U najlepše plaže spadaju takodje i Ahla, Vitali i Vlychada, do kojih put nije baš idealan. Takodje turisti najčešće posećuju mesta Gavrio i Agios Petros koji se nalaze na zapadnoj strani Androsa.

Prestonica Chora ima nekoliko muzeja u kojima su česte izložbe iz celoga sveta. Centar Chore ima jedinstvenu arhitekturu koja je mešavina venecijanske, vizantijske i turske. Tipične kilkadske bele građevine, sa crvenim krovovima, uske kamene ulice,  romantični trgovi, daju jedinstvenu atmosferu. Kapije staroga grada su sačuvane i kada kročite unutar zidina, imate osećaj da ste ušli u neko prošlo vreme i drugi svet. Srednjovekovna atmosfera u starom gradu se prepliće sa modernim prodavnicima, kafićima i barovima.Andros grad ima dva trga. Prvi popločan kamenom i okružen brojnim kafićima, tavernama, restoranima u senci velikog platana, a drugi popločan mermerom, na kome se nalazi jedan od simbola Androsa -statua Neznanog mornara, odakle se pruža prelep pogled na ceo grad i more. Sa drugog trga koji se nalazi na vrhu poluostrva, imaćete priliku da uživate i u pogledu na venecijanski kameni most, koji povezuje Andros grad sa malim ostrvom na kome se još uvek nalaze ostaci staroga mletačkog zamka.

Andros svetionik
Andros svetionik

Za nas najveća atrakcija je svetionik (Tourlitis of Andros) iz 1887 godine izgrađen na maloj steni u blizini starog grada Chore. Ovo je ujedno prvi automatski svetionik u Grčkoj koji se nalazi i na poštanskim markicama Grčke.

Andros je u svakom domenu vrlo kvalitetna turistička destinacija. Ko jednom dodje na Andros, poželeće da ostane ovde zauvek.

Udaljenost najpoznatijih plaža od glavnog grada Chora

Tis Grias To Pidima južno od Chore blizu mesta Ormos – najslikanija plaža Androsa

Grias-Pidima-beach-Old-Ladys-
Pidima-beach-Old-LadysCrisi Amos 30 km zapadno od Chore  (zlatni pesak)

Achla 10 km severno od Chore (pesak)

Batsi  22 km zapadno od Chore (pesak)

Agios Petros 30 km zapadno od Chore (pesak)

Vlychada 40 km severo zapadno od Chore (šljunak)

Vitali 35 km severo zapadno od Chore  (šljunak)

Ormos 20 km jugoistočno od Chore (šljunak)

Agios Sostis 40 km od Chore (šljunak)

Zorkos 40 km severno od Chore (pesak)

Andros ostrvo – mapa:Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

15 − two =