Početna / Istorija Grčke / Aleksandrovi pohodi

Aleksandrovi pohodi

Aleksandrovi pohodi

Dok su se Grčki gradovi među sobom tukli i branili se od Persijanaca, severno od Tesalije i u zaleđu Solunskog zaliva od ilirskih i drugih etničkih grupa razvila se država Makedonija. Njen vladar Filip Drugi umešao se kao pomiritelj u ratu između Beocije i Fokide, a zatim pobedio Atinjane i uspeo da zavlada celom Grčkom, pripremivši tako teren za svog naslednika Aleksandra Velikog Makedonskog, koji je pored Grčke, sa 13 godina osvojio i pokorio clo persijsko carstvo, stigavši i do Indije.

Aleksandar je umro 323. godine pre nove ere. Njegovo se carstvo raspalo, ali grčki polis se više nikada nije oporavio, jer ga je sa zapada natkrio novi tamni oblak – Rimljani.

Oni su 146. godine osvojili celu antičku Grčku i od nje stvorili svoju provinciju Ahaju (Macedonia et Achaia). Pobeđena oružjem, Grčka će, međutim, svoje osvajače nadvladati kulturom, koja će postati tekovina celog sveta. Njena dostignuća u razvoju demokratije, književnosti, nauke, umetnosti i graditeljstva, čine i činiće dok traje sveta riznicu neprolaznih vrednosti.

Pročitajte...

Venčanje iz snova u Grčkoj

Venčanje iz snova u Grčkoj Grcka je jedna od vodećih destinacija u svetu u vezi …

Grčka

Grčka Izvor: Ministartvo Spoljnih Poslova VIZNI REŽIM Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

seventeen − six =