Početna / Antički lokaliteti / Akropolj i Partenon

Akropolj i Partenon

Akropolj i Partenon

Akropolj dominira Atinom, ali i svim turističkim rasporedima razgledavanja znamenitosti. Ime se odnosi na impozantnu građevinu koja je predstavljala temelj prvog naselja u Atini.
Glavna atrakcija grada je 156 metara visoka litica od krečnjaka, koja kruniše grad. Jasno vidljivi iz bilo kojeg dela Atine, savršeno uravnoteženi beli stubovi Partenona, ponosno se uzdižu naspram plavog neba u pozadini, kao besmrtni simbol ljudske kreativnosti. Arheološka iskopavanja koja su izvedena na padinama i ravnim terenima Akropolja, dokazala su da je ova velika sveta litica prvi put nastanjena u neolitskom periodu, pre nekih 6000 hiljada godina. Prvo Pelasgi, a zatim i Jonjani, nastanili su se po pećinama, uglavnom duž severne strane. Ukoliko bi osetili opasnost, spas bi potražili na višljim delovima litice. Prirodni nagib litice privlačio je plemena koja su se smenjivala, nastanjujući njene padine, a tokom vekova, mala naselja su se proširivala na susedne oblasti oko brda Pniks, Agore i Kerarnikosa.

Atina se proširila do padina Likavitosa i planine Imitos. Prvi hramovi od kamena, koji su zamenili hramove od drveta, izgrađeni su početkom 6-og veka p.n.e. Partenon je bio posvećen boginji Atini. Neke od skulptura iz njegovih odaja smeštene su u Akropoljskom muzeju. Za vreme Persijskih ratova Akropolj je bio opljačkan (480 – 479 godine p.n.e.). Veličanstveni spomenici koji se danas na ovim prostorima mogu videli, datiraju iz „zlatnog“ Periklovog perioda kada su obnovljeni, oko 460-429 godine p.n.e. Od tog doba, i tokom celog Srednjeg veka, Akropolj je ostao skoro netaknut. Mnogobrojni osvajači izvršili su dodatna utvrđivanja, ukrašavanja i izmene na Akropolju. 429 godine n.e. hramovi su pretvoreni u hrišćanske pravoslavne crkve, a kasnije, pod turskom okupacijom, Partenon je pretvoren u džamiju. Za vreme opsade Atine, od strane Mlečana 1687 godine, neke od građevina su delimično bile oštećene topovskim đuladima i vatrom koja je dva dana besnela.

Temelji hrama posvećenog boginji Atini postavljeni su 490. godine p.n.e. ali je velik broj građevina nastao tek kasnije, za vreme Zlatnog Periklovog doba (461. – 429. g.p.n.e.). Akropolj se sastoji od muzeja Akropolja i četiri svete građevine, sve iz 5. veka p.n.e. Strm uspon vodi do Propylaee, monumentalnih vrata u jonskom i dorskom stilu koja predstavljaju ulaz u Akropolj. Levo od Propylae nalazi se Hram boginje Atine Nike – izvorni hram su srušile turske snage u 17. veku, ali je obnovljen. Partenon je najveća građevina na Akropolju i prava je ikona zapadnjačke civilizacije.


Partenon, građevina koja je poznata širom sveta po svojoj arhitektonskoj lepoti i harmoniji, je hram koji je posvećen devici (grčki parthena = devica) Atini. Sagrađen je od Pendelijskog mermera u dorskom stilu na istom mestu gde su se prethodno nalazila dva starija hrama. Izgradnja hrama trajala je 15 godina (447 – 432 g. p.n.e.).U centru sada polu razrušenog hrama, nekada je stajala ogromna statua Atine Partenos, urađena u hrizelefantijskoj tehnici (kombinacija slonovače i oplate od zlata).

athens-acropolis akropolje atina grcka2Erechtheion je hram posvećen Atini i Posejdonu koji je izgrađen na mestu mitološke borbe ova dva božanstava. Na južnoj strani Akropolja nalaze se šest potpornih stupova u obliku devica ili caryatida. Zbog ozbiljnog zagađenja izvorne caryatide zamijenjene su modelima – kopijama.
Adresa: Akropolj, centar Atine
Tel:+210 321 0219.
Web stranica:http://www.culture.gr
Radno vreme:svaki dan od 08.00–19.30. (leti); svaki dan od 08.30–15.00 (zimi).
Ulaznice: ulaz se naplaćuje 20 EUR za decu 10 EUR.

NAPOMENA: Cene su promeljive, pratite zvanični sajt: OVDE

Sa standardnom kartom možete da obudjete:
Acropolis of Athens, Ancient Agora of Athens, Archaeological Museum of Kerameikos, Hadrian’s Library, Kerameikos, Museum of the Ancient Agora, North slope of Acropolis, Olympieio, Roman Agora of Athens, South Slope of Acropolis

Akropolj – Atina – naš film

 

 

Dani kada je ulaz besplatan:

6 mart (secanje na Melinu Mercouri)
5 Jun (medjunarodni dan zastite sredine)
18 April (medjunarodni dan spomenika)
18 maj (medjunarodni dan muzeja)
Zadnji vikend septembra

Akropolj – mapa

Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući putnici znali šta ih očekuje

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

4 Komentara

  1. Koja je cijene ove godine za obilazak Akropolia

  2. Postovani,

    Da li za Akropolj treba da izvrsimo rezervaciju unapred i kupimo karte online ili je to moguce uraditi i na sam dan ispred na blagajni? Da li su leti ogromne guzve ili ne?

    • Postovani Miroslave, mi smo bili prosle godine pocetkom jula, i usli smo za 10 minuta. Ako idete leti, gledajte da idete ujutro ranije, ili posle 17 casova jer je mnogo vruce za obilazak. Mislimo da su vece guzve tokom proleca i jeseni.Lep provod

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eight + 10 =