Agios Dimitrios plaža, Alonisos
Agios Dimitrios plaža, Alonisos

Agios Dimitrios plaža, Alonisos

Agios Dimitrios plaža, Alonisos

Foto: Google/sakis ana

Plaža Agios Dimitros je predivna plaža na istočnoj strani ostrva. Prosečna temperatura vode ovde je 21-24 stepena, more je izuzetno čisto a na plaži uglavnom nema gužve. Neki je smatraju jednom od najlepših plaža na Egejskom moru. Ime je dobila zbog manastira Svetog Dimitrija koji danas nažalost ne postoji, uništen je od strane pirata.Plaža je turistički organizovana. Imal ležaljke i suncobrane a tu je i nekoliko taverni u kojima možete da se osvežite. Put do plaže je izuzetno uzak ali ne i nepristupačan. Parking za automobile je tik uz plažu.

Agios Dimitrios plaža, Alonisos – MAPA

Alonisos je manje poznato grčko ostrvo u Egejskom moru, koje zajedno sa ostrvima Skijatos i Skopelos sačinjava skup ostrva Severnih Sporada. Krasi ga harmonija prirode i stanovništva – čisto more, lepe plaže i bogata priroda. Ostrvo broji 2.750 stanovnika i zauzima površinu od 129.6 km2, a glavna luka se nalazi u Patitiriju. Prema istorijskim podacima, Alonisos je kroz istoriju, zbog svoje nesvakidašnje lepote, bio jako privlačan herojima i osvajačima iz antičkih vremena. Legenda kaže da je Pelej (Ahilov otac) ovde došao rešen da do poslednjeg dana svog života uživa u lepoti ovog ostrva.

Do Alonisosa se može doći trajektom ili hidrogliserom. Posetioci takođe mogu doći i avionom do aerodroma na Skijatosu, odakle se trajektom ili hidrogliserom mogu prevesti do Alonisosa.

More oko Alonisosa je najčistije u Evropi, a dokaz za ovo su sredozemne foke koje žive samo u ovom delu Mediterana. Pored foka, ovde se mogu naći i delfini, retke vrste ptica i divljih koza. Alonisos i okolna ostrva i more su proglašeni za nacionalni pomorski park, koji je osnovan sa ciljem da se sačuvaju ugrožene vrste: sredozemna foka, divlje koze, lokalne vrste galeba i divljih maslina. U ovom parku imaćete priliku da plivate kraj delfina, ali i da vidite značajne arheološke i istorijske spomenike. Tradicionalno zanimanje ovih ostrvljanja je poljoprivreda i ribolov: uzgaja se badem, vinova loza, maslina, ali u poslednjih par godina turizam je ovde ipak postao glavna industrija.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *