Početna / Zanimljivosti / 17 zanimljivosti o Grčkoj koje (možda) niste znali

17 zanimljivosti o Grčkoj koje (možda) niste znali

17 zanimljivosti o Grčkoj koje (možda) niste znali

Autor: mondo.rs

Nekoliko zanimljivosti o omiljenoj letnjoj destinaciji građana Srbije. Ako letujete u Grčkoj, proverite svoje znanje…

Grčka je jedna od najpopularnijih destinacija za letovanje, ali čak i ako redovno tamo provodite odmore, verovatno ne znate baš sve o ovoj zemlji.

Donosimo vam nekoliko zanimljivosti o Grčkoj i Grcima:

Od ukidanja monarhije 1973. godine, zvanični ime ove države je Republika Grčka. Ime „Grčka“ je rimskog porekla, po imenu prvog helenskog plemena sa kojim su Rimljani došli u kontakt kad su osvajali ove prostore.

Postoji teorija po kojoj je ideja o Deda Mrazu inspirisana grčkim svetiteljem iz 4. veka, svetim Nikolom, koji je takođe prema tradiciji, tajno darivao ljude.

U Grčkoj je uobičajeno da više generacija jedne porodice živi pod istim krovom, tako da deca rastu uz bake i deke. Starački domovi su prava retkost.

Od 2.000 grčkih ostrva, naseljeno ih je svega oko 170.

Imendani su u Grčkoj važniji od rođendana. Imendan je dan u godini posvećen svecu prema kojem je osoba dobila ime, i taj dan obeležava se svečanije nego rođendan.

Grčki je najstariji pisani jezik koji je i dalje živ i u upotrebi.

Prva naga scena u filmskoj istoriji Evrope bila je scena iz grčkog filma Dafnid i Hloja, snimljenog 1931. Film je snimljen prema Longovom delu „Dafnid i Hloja“ iz drugog veka nove ere, koje se smatra prvim ljubavnim romanom u istoriji evropske književnosti. (Ako niste čitali… potražite ovaj roman. Dirljiv je i uživanje je čitati ga i posle svih tih vekova…)

U Grčkoj rastu, i daju plod, masline koje datiraju iz 13. veka. Ova zemlja je jedan od najvećih izvoznika maslinovog ulja na svetu, a drvo masline je neraskidivi deo grčke kulture. Od simbola kakav je predstavljalo u antičko doba, do današnje uloge u tradicionalnoj grčkoj kuhinji.

Grčku godišnje poseti oko 20 miliona turista, što je gotovo dvaput više ljudi nego što ih živi u ovoj zemlju (oko 11 miliona).

Postoji više od 4.000 tradicionalnih grčkih plesova koji su karakteristični za određene krajeve, ali i jako puno plesova koji su deo svegrčke tradicije.

Grčka je jedna od najsunčanijih zemalja na svetu, godišnje ima više od 250 sunčanih dana.

To je i zemlja sa najviše arheoloških muzeja na svetu. Neki od onih koje „morate“ posetiti su Muzej Akropolja, Narodni muzej u Atini i, recimo, muzej u Delfima.

U antičko doba, Grci su razvili vajarstvo kakvo danas poznajemo. Grčki skulptori i vajari bili su prvi koji su počeli da „hvataju“ pokret i emocije u svojim delima.

Tirkizna boja koja se tako često može videti na krovovima, prozorima i vratima, naročito na ostrvima Kiklada, prema verovanju tera zle duhove.

U Grčkoj se veruje da kad kinete neko priča o vama. Možete da „provalite“ ko je. Kad kinete, pitajte nekoga ko vam je u blizini da vam kaže trocifren broj. Cifre saberite, i vidite koje je to slovo abecede. Slovo koje dobijete je početno slovo imena osobe koja vas pominje. Ako želite da se „osigurate“, tako da ta osoba priča samo lepe stvari, treba da šapnete „skOrdo“ (što znači „beli luk“).

Izreka „uhvatiti bika za rogove“ dolazi iz grčkog mita o Herkulu, koji je goloruk savladao bika sa Krita, iako je ovo čudovište bljuvalo vatru. Posle četiri dana i četiri noći, savladao ga je uhvativši ga za rogove. Uzgred budi rečeno, taj sveti bik je je životinja sa kojom je Pasifaja, žena kritskog kralja Minosa, začela Minotaura, mitsko čudovište (kojem je glave došao Tezej), ali… to je već druga priča.

Grci se ne pozdravljaju mašući otvorenim dlanom jer se to smatra uvredom.

Pročitajte...

Ako ste voleli plažu Egremni…

Ako ste voleli plažu Egremni… Autor: mondo.rs Plaže Egremni u Grčkoj, više nema. Mnogi kažu da …

Rodia beach bar - Bаnаnа plаžа

Pet manje poznatih grčkih ostrva

Pet manje poznatih grčkih ostrva Autor: mondo.rs U Grčkoj ima 6.000 ostrva, od kojih je oko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

sixteen + seventeen =